TT-Utrikes

Tvingades bli självmordsbombare

TT-Utrikes Artikeln publicerades

En 14-årig flicka som gripits med sprängladdningar fästa mot kroppen, har visats upp av polisen i Nigeria. Hon säger att terrorgruppen Boko Haram ville göra henne till en självmordsbomb, men att hon lyckades fly.(TT)

Flickan berättade att hennes föräldrar - båda Boko Haramsympatisörer - förde henne till ett gömställe i en skog nära staden Gidan Zana där den islamistiska terrorgruppen höll till. Staden ligger i den nordliga delstaten Kano, ett av gruppens starkaste fästen.

En Boko Haram-ledare ska där ha frågat henne om hon visste vad en självmordsattack var för något.

– De sade: Kan du göra det? Jag svarade nej.

Sårbar situation

– Då sade de: Du kommer till himlen om du gör det. Jag svarade nej jag kan inte göra det. Då sade de att de skulle skjuta mig eller kasta in mig i en fängelsehåla, berättade flickan som flankerades av några uniformerade poliser på den mycket välbesökta pressträffen som hölls i veckan.

Syftet med att presentera flickan var enligt den nigerianska polisen att skingra eventuella tveksamheter om att det skulle ha varit terrorgruppen Boko Haram som låg bakom det dödliga angreppet mot en marknad den 10 december i år. Minst tio människor dog då - och det var just i den attacken som flickan skulle användas som en levande sprängladdning, skriver nyhetsbyrån AFP.

Men 14-åringens historia har inte gått att verifiera och trots att hennes situation på pressträffen föreföll mycket sårbar hade hon ingen juridisk hjälp eller någon annan stödperson med sig.

Hittades på sjukhus

Flickan berättade vidare att hon inför hotet att dödas till slut gick med på att delta i attacken "men jag tänkte ändå inte göra det".

Några dagar senare ska hon och ytterligare tre flickor - samtliga ska ha burit sprängämnen - ha förts till marknaden av okända män. När en av de andra flickornas bomb utlöstes skadades 14 åringen, men hon lyckades ändå fly från platsen.

Senare hittades hon på ett sjukhus i utkanten av Kano, fortfarande bärande på sprängladdningar.

Det är tidigare känt att Boko Haram använt tonåringar och flickor som självmordsbomber.

Om 14-åringens historia kan bekräftas är det första gången så vitt känt som föräldrar frivilligt överlämnat sitt barn till terrorgruppen.