TT utrikes

Tusentals plundrare i Haiti

Tusentals driver runt bland ruinerna i det skalvdrabbade Port-au-Prince i försök att plundra det som stjälas kan. Minst en plundrare har i dag skjutits till döds av polisen. (TT)

TT utrikes
Foto:
Foto:
Foto:

Tusentals driver runt bland ruinerna i Port-au-Prince i försök att plundra det som stjälas kan. Desperationen och laglösheten håller på att få ett fast grepp om Haiti, medan försöken att hitta överlevande bland rasmassorna fortsätter.
Ett nytt lager av mardröm läggs över tragedins Haiti, där ännu ingen vet hur många döda som förruttnar i resterna efter skalvet i tisdags kväll.
Risken för ett allas krig mot alla befaras bli verklighet. Pojkar och män med machetes, påkar, hammare och ishackor slåss om spillror som finns i övergivna butiker och hus.
En plundrare sköts till döds i huvudet av polis vid marknaden Marché Hyppolite på söndagen, när gäng drog fram för att plundra. Polisen öppnade eld för att skingra grupperna. När mannen föll stals han ryggsäck genast av någon annan.
Kläder slets av misstänkta plundrare, som bands med sladdar och misshandlades med käppar i gatornas summariska domstolar.
I det som FN-chefen Ban Ki-Moon har betraktat som "den allvarligaste humanitära krisen" under decennier, förvärrades situationen och det var fortsatt svårt att få fram förnödenheter till de miljoner behövande där vatten, mat och medicin har saknats många i dagar.
Ban kom personligen till Port-au-Prince på söndagskvällen, svensk tid, för att följa utvecklingen.
Ett 40-tal internationella hjälpgrupper finns på plats med drygt 1 700 räddningsarbetare och nya grupper och förnödenheter är på väg för att säkra landningstillstånd på den överbelastade lilla flygplatsen.
Ögonvittnen sammanfattar läget som att kaos regerar Port-au-Princes tidigare kommersiella hjärta. Utländska biståndsgrupper kan bara arbeta där med hjälp av skydd från FN:s "blå baskrar".
FN:s säkerhetsråd ska diskutera krisen och samordnade hjälpinsatser på måndagen. Rädda barnen varnar särskilt för att barn som förlorat allt och sover ensamma i likstanken på gatorna, riskerar att utsättas för övergrepp. Särskilt småbarn är sårbara för sjukdomar som diarréer.
Haitis premiärminister uppgav att 25 000 döda har begravts, och runtom i Port-au-Prince har invånarna i desperation börjat att bränna lik. De senaste siffrorna från Haitis regering talar om 50 000 döda och 1,5 miljoner hemlösa, men dödstalet kan bli så högt som uppemot 200 000.
För första gången efter skalvet kom verkliga rapporter från angränsande städer. FN:s första hjälpsändningar kom till Léogane, som ligger närmare det förödande skalvets epicentrum, först på lördagen. Då befarades att mer än var tionde av de cirka 200 000 invånarna omkommit. Staden med många historiska minnesmärken är i stort sett utplånad.