TT-Utrikes

Trump Jr jämför flyktingar med godis

TT-Utrikes Artikeln publicerades

Donald Trump Jr jämförde syriska flyktingar med dödligt Skittles-godis på Twitter. Tillverkaren Mars slår tillbaka med ett stillsamt påpekande: "Skittles är godis; flyktingar är människor. Det är en olämplig jämförelse", skriver godisjätten på Twitter.(TT)

Mars Incorporated lägger till att bolaget avstår från ytterligare kommentarer eftersom det skulle kunna misstolkas som marknadsföring.

Nick Merill, talesman för de amerikanska Demokraternas presidentkandidat Hillary Clinton, hör till dem som är starkt kritiska till jämförelsen som den republikanske presidentkandidatens äldste son publicerade på Twitter, illustrerat med en bild av en skål fylld med det färgglada godiset.

"Det här är äckligt", skriver Merill i en kommentar.

Kampanjen avsändare

I Trump Jr:s inlägg på Twitter framgår att det är pappans presidentvalskampanj som är avsändare:

"Om jag hade en skål med Skittles och berättade att bara tre skulle döda dig. Skulle du då ta en näve? Det är vårt syriska flyktingproblem", står det med Trump Jr:s egen kommentar tillagd under det avslutande "Trump/Pence 2016 - Gör Amerika stort igen".

"Denna bild säger allt. Låt oss avsluta den politisk korrekta agendan som inte sätter Amerika främst #trump2016", skriver han.

Chockad fotograf

Den 48-årige fotografen David Kittos i Storbritannien blev chockad när han fick veta vad som hänt. Bilden av Skittles-godiset han fotograferat och publicerat på Flickr för mer än fem år sedan var plötsligt i centrum för ett politiskt storbråk i USA. Till saken hör att Kittos själv varit flykting och att fotot använts av Donald Trump Jr utan vare sig upphovsmannens vetskap eller tillstånd.

– Jag stöder inte hans politik och jag skulle aldrig ta emot hans pengar för att han skulle få använda den, säger Kittos till BBC News och berättar om sin egen bakgrund.

– 1974, när jag var sex år, var jag flykting från det av Turkiet ockuperade Cypern, så jag skulle aldrig godkänna att denna bild används mot flyktingar.