Annons

Skandaler öppnar för förändring i Sydamerika

Vågen av korruptionsskandaler fortsätter att svepa genom Latinamerika. Många ser uppgivet på hur eliterna pekar finger mot varandra. Men tecken finns också på ett uppvaknande som kan tvinga fram förändring.(TT)
Publicerad 19 augusti 2018
””

Gnistan tändes i Brasilien för fyra år sedan. Vad som började som en mindre utredning om penningtvätt kom oväntat att växa till en enorm nationell korruptionsskandal.

Genom att för ovanlighetens skull faktiskt åtala tunga makthavare - och använda strafflindring som morot - lyckades man få sensationella vittnesmål om det hemliga mutsystemet. När sedan vd:n för företagsjätten Odebrecht fastnade i nätet spred sig skandalen till hela världsdelen.

Annons

Det visade sig att byggbolaget satt i system att finansiera valkampanjer i en rad latinamerikanska länder, för att säkra lukrativa kontrakt. I Peru utreds tre expresidenter och Odebrecht-kopplingar tvingade även den senaste, Pedro Pablo Kuczynski, att avgå.

"Oligarkiskt system"

Colombias ex-president Juan Manuel Santos, Mexikos avgående ledare Enrique Peña Nieto och Venezuelas Nicolás Maduro är några andra vars staber har tagit emot pengar från byggjätten.

””

Den grasserande korruptionen kan kopplas till den låga tilliten och det låga förtroendet för samhällsinstitutioner - som bottnar i regionens djupa klassklyftor, enligt Estrada.

””

Nya fall

Den senaste tiden har ytterligare skandaler uppdagats. I juli drogs Perus rättsväsende in då domare i läckta inspelningar kan höras förhandla om politiska favörer. Häromveckan började ett nationellt mutsystem liknande det i Brasilien rullas upp i Argentina - och i Centralamerika står såväl en salvadoransk som panamansk ex-president inför rätta för korruption.

Så varför alla dessa skandaler just nu?

En ledtråd finns i regionens kraftiga tillväxt 2004-2014, som i kombination med en period av starka regeringar gav de styrande brett svängrum, säger Manuel Alcántara Sáez, statsvetarprofessor vid Salamanca-universitet i Spanien. Samtidigt har företag frestats till tjyvknep i den aggressiva jakten på marknadsandelar.

"För det tredje har rättsväsendet helt enkelt stärkts i latinamerikanska länder då de har genomlevt en epok av ovanlig demokratisk stabilitet", skriver han i en kommentar till TT.

Risk och möjlighet

Annons

Paradoxalt nog ger den ökade "rättsliga aktivismen" också anledning till oro, tillägger han. En del processer har anklagats för att utnyttjas i politiska syften. Ett exempel är fallet mot Brasiliens populäre ex-ledare Lula da Silva, som fängslats och därmed kan hindras från att ställa upp i det kommande valet.

””
””

I den ökade medvetenheten hos Latinamerikas befolkningar finns dock en ljusning. Stora demonstrationer mot korruption har hållits i flera länder.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons