TT-Utrikes

Saakasjvili tänker inte överlämna sig

TT-Utrikes Artikeln publicerades

När ukrainsk kravallpolis slog till mot ett läger utanför parlamentet i ett misslyckat försök att gripa oppositionsledaren Micheil Saakasjvili skadades 16 personer. Saakasjvili hävdar att polisen hade sökt i fel tält - kurragömmaleken mellan honom och den ukrainska ordningsmakten fortsätter.(TT)

Under drabbningen mellan poliser och anhängare till Saakasjvili i lägret på onsdagen skadades 16 personer, enligt polisen. Saakasjvili-anhängarna var beväpnade med käppar, yxor och motorsågar, uppger polisen som också säger att 14 poliser och 2 civila skadats. Det rör sig om bland annat frakturer och huvudskador.

Akut politisk kris

Ukrainsk polis försökte redan på tisdagen gripa den tidigare georgiske presidenten Saakasjvili. Då fritogs han av anhängare. Saakasjvili tågade sedan tillsammans med dem till parlamentet och krävde den ukrainske presidenten Petro Porosjenkos avgång. Åklagare gav honom då 24 timmar på sig att överlämna sig till myndigheterna.

Saakasjvili sade när han talade till folkmassan utanför parlamentet att åklagare är välkomna att träffa honom där ute, men att han inte kommer att gå in.

Att myndigheterna försöker sätta Saakasjvili i förvar har väckt rädsla för att Ukraina kan möta sin mest akuta politiska kris sedan revolutionen 2014.

Vindarna vände

Under Majdanrevolten i Ukraina 2014 var Saakasjvili en bundsförvant till Porosjenko, som efter revolten valdes till president. Saakasjvili utsågs då till guvernör i regionen Odessa och fick ukrainskt medborgarskap.

Sedan dess har dock vindarna vänt. Saakasjvili avpolleterades från guvernörsposten för ett år sedan, i samband med att reformivrare rensades ut ur regeringen och han blev dessutom av med sitt ukrainska medborgarskap.

Den numera statslöse Saakasjvili är sedan tidigare begärd utlämnad av Georgien, där han anklagats för korruption och omfattande förskingring av offentliga medel.