TT-Utrikes

Palestinsk flicka i fokus i propagandakrig

TT-Utrikes Artikeln publicerades

Hon är bara 16 år, men har i flera år upprepade gånger varit i centrum för det ändlösa propagandakriget mellan israeler och palestinier. Senast har en video där hon klipper till en israelisk soldat blivit viral.(TT)

Blonda och lockiga Ahed Tamimi har av palestinier framhållits som en hjälte som protesterar mot Israels ockupation av Västbanken. Israeliska myndigheter däremot ser henne som ett verktyg för en familj som lett protesterna i byn Nabi Saleh nära Ramallah.

En video som spelades in den 15 december i Nabi Saleh och lades ut på internet har väckt stor uppmärksamhet på bägge sidor i konflikten i Mellanöstern.

Attackerade soldater

På filmen ses Tamimi och hennes kusin ger sig på soldater med sparkar och slag. De tungt beväpnade soldaterna gör inga större försök att försvara sig mot vad som verkar vara en provokation snarare än ett allvarligt försök att skada.

Tre dagar efter att videoklippet publicerats i israelisk tv greps Ahed Tamimi. På torsdagen beslöt en israelisk militärdomstol att hon ska hållas kvar i häkte till på måndag. Åklagare sade i rätten att de tänker åtala henne för att ha attackerat och förolämpat en soldat, rapporterar Reuters.

Det är inte första gången Ahed Tamimi uppmärksammats. Ett foto av hur hon knöt näven mot en israelisk soldat ledde till att hon togs emot av Turkiets dåvarande premiärminister Recep Tayyip Erdogan 2012. Hon fotograferades också 2015 när hon bet en soldat i handen för att hindra honom från att gripa hennes bror.

"Cyniskt utnyttjande"

Efter den senaste incidenten har den palestinske presidenten Mahmud Abbas ringt hennes far och berömt familjens motstånd mot Israels ockupation, enligt den palestinska nyhetsbyrån Wafa.

Medan familjen hyllas av palestinier så är kritiken hård från israeliska företrädare. Michael Oren, tidigare israelisk USA-ambassadör, anklagar på Twitter familjen Tamimi för att "klä barnen i amerikanska kläder och betala dem för att provocera framför kameror", rapporterar AFP.

"Detta cyniska och grymma utnyttjande av barn utgör övergrepp. Människorättsorganisationer måste granska", fortsätter han.

Splittrar israeler

Men israelerna är splittrade över videon. En del hyllar soldaternas återhållsamhet medan andra anser att de visat svaghet och kräver tuffare tag.

Bassem Tamimi beskriver dottern som blyg, men säger att hon är mogen nog att motsätta sig ockupationen. Tidigare drömde hon om att bli fotbollsproffs men har senare bestämt sig för att studera juridik för att kunna försvara familjen och byn mot den israeliska ockupationen, säger han till nyhetsbyrån AFP.

Men han fruktar att hans dotter kommer att fängslas efter den senaste incidenten, i synnerhet eftersom den har väckt så stor debatt i Israel.