TT-Utrikes

Oppositionen avfärdar valbeslut i Zimbabwe

TT-Utrikes Artikeln publicerades

Oppositionsledaren i Zimbabwe, Nelson Chamisa, godtar inte författningsdomstolens beslut att godkänna motståndaren Emmerson Mnangagwas seger i presidentvalet den 30 juli.(TT)

Oppositionsledaren i Zimbabwe, Nelson Chamisa, godtar inte författningsdomstolens beslut att godkänna motståndaren Emmerson Mnangagwas seger i presidentvalet den 30 juli.

– Jag håller inte med och avfärdar med respekt den slutsats som författningsdomstolen nått, säger Chamisa vid en presskonferens, och tillägger:

– Jag har ett legitimt anspråk på att jag bör leda Zimbabwe.

Enligt det officiella resultatet fick Chamisa 44,3 procent av rösterna mot 50,8 för Emmerson Mnangagwa. Oppositionspartiet MDC har påstått att valet var riggat och lämnade in en begäran om att ogiltigförklara det. Men författningsdomstolens beslut på fredagen innebär alltså att Mnangagwa sitter fortsatt säker som landets president. Han svärs in för den kommande mandatperioden på söndag.

Mnangagwa har styrt landet sedan militären i november tvingade Robert Mugabe att lämna presidentposten, efter fyra årtionden av auktoritärt styre.