TT-Utrikes

USA i trevare med Nordkorea

TT-Utrikes Artikeln publicerades

USA har öppnat kommunikationskanaler med Nordkorea och undersöker om regimen är redo att föra samtal om att ge upp sitt kärnvapenprogram, enligt den amerikanske utrikesministern Rex Tillerson.(TT)

– Vi sonderar, så håll er uppdaterade, säger Tillerson efter att han haft överläggningar i Peking med president Xi Jinping och ett antal kinesiska toppdiplomater.

Samtalen är ett led i förberedelserna inför USA:s president Donald Trumps besök i Peking i november. Men en stor del av överläggningarna har också handlat om Nordkorea.

– Vi befinner oss inte i ett mörkt läge, i någon blackout. Vi har några stycken, tre kanaler öppna till Pyongyang, säger Tillerson.

Nordkoreanskt ointresse

– Vi kan prata med dem, vi pratar med dem, fortsätter han.

Men enligt amerikanska UD i Washington har intresset hittills varit noll från Pyongyang.

– Nordkorea har inte indikerat att de är har något intresse av eller är redo för samtal om kärnvapennedrustning, säger talespersonen Heather Nauert.

Tidigare rapporterade sydkoreansk tv att flera robotar ska ha flyttats från en anläggning i de norra delarna av den nordkoreanska huvudstaden Pyongyang.

Agera på årsdagen?

Tv-kanalen KBS citerade då anonyma källor inom underrättelsetjänsten som säger att Sydkorea och USA har sett hur robotar har transporterats iväg. Det kan röra sig om både medeldistansrobotar och långdistansrobotar, men anläggningen är inriktad på att bygga robotar av den senare typen.

Sydkorea har tidigare uttryckt oro över att Nordkorea kommer att agera på något sätt i samband med årsdagen av kommunistpartiets grundande den 10 oktober eller vid Kinas kommunistpartis kongress den 18 oktober.