TT-Utrikes

Måttfull Mattis sitter stilla i båten

TT-Utrikes Artikeln publicerades

Att vara föremål för president Donald Trumps anställningspolitik är inget för nervsvaga. USA:s försvarsminister Jim Mattis ser ut att ha funnit en väg mot - relativt - lugn.(TT)

Den 67-årige fyrstjärnige generalen Mattis har setts bilda något av en front tillsammans med utrikesminister Rex Tillerson mot Trumps mest extrema utfall, som exempelvis att hota Nordkorea med kärnvapenkrig.

De båda upprätthöll en tyst allians - som med buller och bång bröts itu i tisdags. Då fick Tillerson sparken av Trump, förnedrande nog via en tweet. Ersättaren blir CIA-chefen Mike Pompeo, som hör till den konservativa falangen inom Republikanerna.

Aktad kollega

– Jag får höra att för första gången i de flestas minne har utrikesdepartementet och försvarsdepartementet haft en nära arbetsrelation. Vi är ense om att amerikanskt ledarskap startar med diplomati, sade Tillerson i ett kort avskedstal som delvis uppfattas som en hyllning av Mattis.

Även Mattis har gått emot Trump i viktiga frågor, men hans flinka diplomatiska stil verkar fungera visavi den ombytlige Trump utan att stämningen blir dålig. Den sansade Mattis har på så vis lyckats baxa Trump bort från hetsig retorik mot mer traditionella amerikanska ståndpunkter.

Ligger lågt

Fast han gör det utan föra väsen. För att undvika friktion med chefen har Mattis nogsamt undvikit medieljuset; alltför medveten om att Trump skarpt ogillar underhuggare som stjäl uppmärksamhet från honom själv.

I stället för att söka upp tv-kamerorna, föredrar Mattis informella möten med journalister i mindre format när han känner för att lufta något. Men han kommenterar inte presidenten, inte ens i det privata, och reagerar mycket surt om någon skulle antyda att det finns fundamentala skiljaktigheter mellan honom och presidenten.

Trogen sin måttfulla still har Mattis varit absolut tyst om avskedandet av Tillerson, sin närmast allierade i regeringen. Hälsan tiger still, som det heter.