TT-Utrikes

Malawiska albiner tar politisk strid

TT-Utrikes Artikeln publicerades

Sex albinopersoner ställer upp i valet i Malawi nästa år - i hopp om att avstigmatisera albinism i det östafrikanska landet. Albiner har länge varit hårt angripna i vissa afrikanska länder där de attackeras och stympas av personer som tror att deras kroppsdelar kan användas i rituella syften.(TT)

Sex albinopersoner ställer upp i valet i Malawi nästa år - i hopp om att avstigmatisera albinism i det östafrikanska landet. Albiner har länge varit hårt angripna i vissa afrikanska länder där de attackeras och stympas av personer som tror att deras kroppsdelar kan användas i rituella syften.

Organisationen för personer med albinism i Malawi (APAM) säger att de måste gå den politiska vägen, eftersom man anser att landets politiker hittills inte har stått bakom dem.

– Det här är också en strategi för ökad synlighet. . . Att personer med albinism tillsätts på höga positioner är ett sätt att bekämpa stigmat, säger APAM-ledaren Overstone Kondowe.

Enligt organisationen har det skett 150 attacker mot albiner i Malawi sedan 2014. Runt 10 000 malawier har albinism i en befolkning på totalt 16,5 miljoner.

Albinism innebär att en person delvis eller helt saknar pigment i huden, håret och ögonen.