TT-Utrikes

Lula får inte ställa upp i presidentvalet

TT-Utrikes Artikeln publicerades

Brasiliens valdomstol TSE har röstat nej till att tillåta den tidigare presidenten Luiz Inácio Lula da Silva att ställa upp i det kommande presidentvalet.(TT)

Domstolen, Tribunal Superior Eleitoral, i Brasília beslöt med röstsiffrorna fyra mot en att inte tillåta Lula, som sitter i fängelse dömd för korruption, att kandidera i valet. Lulas advokater har tidigare sagt att de kommer att överklaga till Högsta domstolen vid ett negativt beslut.

Lulas partikollegor sade på fredagskvällen att de kommer att "kämpa med alla medel" för att säkra hans kandidatur i presidentvalet i oktober.

"Vi kommer att överklaga i alla instanser för att säkra att Lulas rättigheter erkänns i enlighet med lagen och med de internationella avtal som Brasilien undertecknat", heter det i ett uttalande från socialdemokratiska Arbetarpartiet (PT).

72-årige vänsterpolitikern Lula - som var president mellan 2003 och 2010 - hävdar att hans tolvåriga fängelsedom är politiskt motiverad.

En opinionsundersökning som publicerades förra veckan ger honom stöd från 39 procent av väljarna, mer än dubbelt så stort stöd som tvåan, Jair Bolsonaro, en kontroversiell politiker långt ut på högerkanten.

Valet hålls den 7 oktober med en trolig andra omgång tre veckor senare.