TT-Utrikes

Två döda i kraftigt skalv i turistområde

TT-Utrikes Artikeln publicerades

Ett kraftigt skalv med magnituden 6,7 har skakat delar av Turkiet och Grekland. Två personer har omkommit i skalvet på ön Kos. Det finns inga uppgifter om skadade svenskar. Skalvet inträffade vid 01.(TT)

Skalvet inträffade vid 01.30-tiden, lokal tid, sydväst om den turkiska turistorten Marmaris och nära den grekiska ön Kos i ögruppen Dodekaneserna i Egeiska havet. Det var även nära turiststäderna Bodrum och Datca i Turkiet, rapporterar Reuters.

Flera efterskalv har inträffat, rapporterar turkisk tv.

På ön Kos har skalvet orsakat materiella skador och två personer har omkommit, enligt öns borgmästare.

– Vi har två döda och flera skadade personer hittills, säger borgmästare George Kyritsis till Reuters.

Tre personer har räddats från en förstörd byggnad enligt räddningstjänsten.

Mindre skador i Turkiet

Turkiska Marmaris ligger i Muglaprovinsen, vars guvernör säger att skalvet inte orsakat några större skador i området. Ett mindre antal personer har fått lättare skador, säger Esengul Civelek till nyhetsbyrån.

I Bodrum orsakade skalvet mindre sprickor i några äldre byggnader, enligt borgmästare Mayor Mehmet.

Myndigheterna varnar för efterskalv och uppmanar människor att hålla sig borta från skadade byggnader. 13 efterskalv har hittills registrerats i regionen, varav några relativt kraftiga. I vissa delar av provinsen har strömmen slagits ut och telefonnätet blivit överbelastat, skriver Reuters.

I området finns tusentals svenskar, men det finns inga uppgifter om att några skadats.

– Vi har inga uppgifter om att det skulle finnas några skadade svenskar i nuläget. Vi står i kontakt med vår ambassad i Ankara och generalkonsulatet i Istanbul och man följer ju läget på plats där också, säger Catarina Axelsson, presskommunikatör vid UD, till TT.

– Rådet vi har till svenskar som befinner sig där är att man följer lokala myndigheters anvisningar men också att man tar kontakt med anhöriga hemma så att de slipper oroa sig, säger Axelsson.

Stora vågor

Charterbolaget TUI har 700 svenskar på Kos, 2 600 på Rhodos och 300 i Marmaris, skriver Expressen. Även Apollo och Ving har turister på plats. Ving har 2 417 gäster på Rhodos och 843 på Kos, enligt Expressen.

– Det har skakat ordentligt och det har känts av särskilt mycket på Rhodos enligt våra kolleger som ringt hem från resemålen, säger Charlotte Hallencreutz, pressinformatör på Ving, till tidningen.

Enligt Ving har strömmen gått i Kos stad.

– Vi kontaktar alla våra gäster via sms och har en servicetelefon som är öppen dygnet runt, säger Charlotte Hallencreutz.

Apollo har 1 800 gäster varav 670 är svenskar på Kos och 4 400 gäster varav 1 300 är svenskar på Rhodos, enligt Expressen.

Skalvet uppmätte magnituden 6,7, enligt USA:s geologiska myndighet USGS. Turkiska myndigheter säger att det hade magnituden 6,3, och kändes längs med hela egeiska kusten.

Skalvet kan även ha orsakat en mindre tsunami i området.

"En liten tsunami är bekräftad. UNDVIK STRÄNDER I OMRÅDET, men ni är säkra på högre höjder", twittrade europiska EMSC, som mäter jordskalv.

Turkiska myndigheter säger att det snarare rör sig om stora vågor.

Evakuerade från flygplatsen

Initialt sades att skalvet uppmätt magnituden 6,9, och att det inträffade bara en mil under havet.

Isak Bergh från Västerås befinner sig på Kos och berättar för Aftonbladet att han var inne på hotellet när tavlor och speglar ramlade ner från väggarna och gick sönder. Strömmen gick.

Tidningen har också pratat med svenskar på ön Rhodos där man fått evakuera flygplatsen.

– Jag låg på golvet och började skaka runt, säger Brian Ramirez som befinner sig på Rhodos flygplats.