TT-Utrikes

Fillon vann stort i Frankrike

TT-Utrikes Artikeln publicerades

Fransmännen har röstat i primärvalet om vem som ska bli högerpartiet Republikanernas kandidat i nästa års presidentval. François Fillon drog direkt ifrån i en jätteledning och Alain Juppé erkände sig snabbt besegrad. De första delresultaten antydde att Fillon kommer att vinna stort, rapporterar Reuters.(TT)

De första delresultaten antydde att Fillon kommer att vinna stort, rapporterar Reuters. När rösterna från lite mer än hälften av de 10 228 vallokaler räknats har Fillon 68,4 procent och Juppé har 31,6 procent.

Kort därefter erkände sig Alain Juppé besegrad. Han säger att han önskar François Fillon "lycka till" i det kommande presidentvalet och att han kommer att stötta Fillon.

Direkt efter att Juppé kastat in handduken sade Fillon att han nu måste övertyga nationen om att "vårt projekt är det enda som kan lyfta oss". Han poängterade också att det som förenar är viktigare än det som skiljer fransmännen åt och att väljarna vill att staten ger dem frihet, respekt och valfrihet.

Mot Le Pen

Opinionsmätningar tyder på att slutstriden i presidentvalet nästa år kommer att stå mellan just Republikanernas kandidat och högerextrema Nationella Frontens ledare Marine Le Pen. Socialistpartiet ser just nu inte alls ut att kunna blanda sig i striden.

Det var två tidigare premiärministrar - Fillon och Juppé - som ville ställa upp för Les Républicains i presidentvalet, men det blev alltså Fillon som släpps fram efter primärvalets andra omgång. Alla röstberättigade fransmän fick vara med om att utse toppkandidaten, så länge de pungade ut med 2 euro och dessutom intygade att de delar partiets värderingar, skriver AFP.

Var segertippad

Vallokalerna öppnade klockan åtta på morgonen och stängde klockan 19. François Fillon var segertippad efter att han oväntat fick 44 procent av rösterna i primärvalets första omgång för en vecka sedan, där den tidigare presidenten Nicolas Sarkozy slogs ut.

Partiet rapporterar också om 4,5 procents högre valdeltagande än vid samma tid i den första omgången. Klockan 17.00 hade 2,9 miljoner människor röstat med 78 procent av vallokalerna beaktade.