TT-Utrikes

FN tillbakavisar anklagelser om civila offer

TT-Utrikes Artikeln publicerades

FN tillbakavisar anklagelserna om att de fredsbevarande styrkorna i Centralafrikanska republiken har dödat oskyldiga civila i sammandrabbningar med en väpnad grupp. Efter sammandrabbningen förde demonstranter 17 döda kroppar till FN-insatsens högkvarter och lämnade dem där som protest.(TT)

FN tillbakavisar anklagelserna om att de fredsbevarande styrkorna i Centralafrikanska republiken har dödat oskyldiga civila i sammandrabbningar med en väpnad grupp.

Efter sammandrabbningen förde demonstranter 17 döda kroppar till FN-insatsens högkvarter och lämnade dem där som protest. De hävdade att de döda var oskyldiga civila som dödats av FN-styrkan. Men enligt FN handlar det om beväpnade kriminella.

– De sköt mot våra fredsbevarare och vi besvarade elden. Kropparna är ett resultat av sammandrabbningarna, säger FN:s talesperson Vladimir Monteiro till BBC.

    Enligt Banguis borgmästare Atahirou Balla Dodo dödades 21 människor. Han säger att demonstranterna tog 17 kroppar från bårhuset men lämnade fyra, två kvinnor och två barn.

    Den senaste tiden har FN:s fredsbevarande styrka Minusca varit inblandad i aktioner riktade mot väpnade grupper i de muslimska delarna av Bangui. Vladimir Monteiro säger att man kommer att fortsätta insatsen trots protesterna.