TT-Utrikes

FN-insatsen i Kongo hjälper till inför valet

TT-Utrikes Artikeln publicerades

FN:s säkerhetsråd har beslutat att ge sin fredsbevarande personal i Kongo-Kinshasa i uppgift att hjälpa till med förberedelserna för val i landet.(TT)

FN:s säkerhetsråd har beslutat att ge sin fredsbevarande personal i Kongo-Kinshasa i uppgift att hjälpa till med förberedelserna för val i landet.

Resolutionen, som lagts fram av Frankrike, antogs med enhällighet och förlänger mandatet för insatsen till i mars nästa år, samtidigt som den också understryker behovet av att skydda civila när de ska gå till valurnorna den 23 december.

Flera västländer har ökat pressen på president Joseph Kabila, som suttit vid makten sedan 2001, att försäkra ett fredligt överlämnande av makten efter valet. Kabila har inte tydligt klargjort om han är redo att lämna sin post.

– Utan ett trovädrigt val som accepteras av alla, riskeras stabiliteten i landet och hela regionen, sade Frankrikes FN-ambassadör François Delattre efter att resolutionen antagits på tisdagen.

Den humanitära krisen i Kongo-Kinshasa har den senaste tiden förvärrats av våldsamheter. FN har larmat om att minst 13 miljoner människor är i behov av humanitär hjälp.