TT-Utrikes

Danmark testar 17-årsgräns för körkort

TT-Utrikes Artikeln publicerades

I ett år har 17-åringar i Danmark kunnat ta körkort som del av ett försök. Nu är Venstre redo att permanent ändra körkortsgränsen. Sedan förra årsskiftet har över 22 000 danska 17-åringar kunnat ta körkort för att sedan få köra bil tillsammans med en handledare.(TT)

Sedan förra årsskiftet har över 22 000 danska 17-åringar kunnat ta körkort för att sedan få köra bil tillsammans med en handledare. Det visar siffror från danska Rikspolisstyrelsen skriver DR.

Efter ett års försök, som totalt ska vara i tre år, är Venstre redo att göra den nya åldersgränsen permanent, säger Kristian Pihl Lorentzen (V). Han betonar samtidigt försöket ska fortsätta i ytterligare två år för att sedan utvärderas.

Även transportminister Ole Birk Olesen (LA) är positiv efter det första året med 17-åriga förare.

– Det verkar som att det har blivit en succé, säger han.

På Trafiksäkerhetsrådet är man spänd över att se hur försöket fortlöper under de kommande åren då 17-åringarna fyller 18 och därmed får köra bil utan handledare. Man hoppas på lika bra resultat som man sett i Tyskland, Holland och Norge, där unga bilister kör bättre och är involverade i färre olyckor.

– När du får rutin och erfarenhet tillsammans med en erfaren förare, så har du en betydligt lägre risk. Vi pratar om 20-25 procent lägre risk och det är den vinst vi vill ha, säger Jesper Sølund på Trafiksäkerhetsrådet.