TT-Utrikes

Bakgrund: Konflikten om Jerusalem

TT-Utrikes Artikeln publicerades

Jerusalems status har varit omstridd sedan länge, och kontroverserna fortsätter med full kraft med USA:s president Donald Trumps beslut att erkänna staden som Israels huvudstad. Se bakgrunden till den långvariga konflikten här. Helig för tre religioner(TT)

Helig för tre religioner

Jerusalem är helig stad för tre religioner: judendom, islam och kristendom. Omkring 72 procent av befolkningen är judar.

I den delningsplan för Palestina som FN antog 1947 - som ledde till skapandet av Israel - var Jerusalem en internationell stad, mellan de judiska och arabiska stater som skulle skapas. Under arabisk-israeliska kriget 1948 delades i stället Jerusalem i en västlig, judisk del och en östlig, arabisk del. Staden utnämndes 1949 till Israels huvudstad, men detta har inte erkänts internationellt.

"Evig och odelbar"

Östra Jerusalem ockuperades av Israel 1967 och annekterades i praktiken omedelbart. Jerusalem förklarades vara Israels eviga och odelbara huvudstad. Israels regering och parlament har förlagts till Jerusalem. Det pågår även en långsam men ständig inflyttning av judar i östra Jerusalems tidigare arabiska stadsdelar.

Palestinska krav

Palestinierna har å sin sida krävt att Jerusalem ska vara huvudstaden i en framtida palestinsk stat. Under 1990-talets fredsförhandlingar föreslog PLO att västra Jerusalem skulle fortsätta att tillhöra Israel, men man har aldrig gett upp kravet på östra Jerusalem som palestinsk huvudstad.

Ambassader i Tel Aviv

Eftersom Jerusalem har en känslig ställning har omvärlden i stället behandlat Tel Aviv som Israels huvudstad. Sverige har, liksom USA och många andra länder, sin ambassad i Tel Aviv och bara ett konsulat i Jerusalem.

Lag uppskjuten - i 22 år

1995 röstade USA:s kongress igenom en lag som kallas The Jerusalem Embassy Act. "Sedan 1950 har staden Jerusalem varit staten Israels huvudstad", står det i lagen. Lagen har dock ett kryphål, som troget utnyttjats sedan dess - genomförandet kan skjutas upp ett halvår i taget, om "nationell säkerhet" kräver det.

Hänger i luften

Alla presidenter har två gånger om året punktligt skrivit under uppskjutandet. Och Donald Trump gjorde det också första gången det blev aktuellt, i somras. Nästa underskrift skulle egentligen ha gjorts senast i måndags, så nu hänger frågan i luften.

"Katastrofalt"

Flera har varnat för följderna av att erkänna Jerusalem som Israels huvudstad. Den palestinske presidenten Mahmud Abbas säger att beslutet kan få farliga konsekvenser för både fredsprocessen, säkerheten och stabilitet i regionen och världen.

Sveriges utrikesminister Margot Wallström (S) kallar beslutet "katastrofalt".

– Det kommer att leda till jättestora effekter och oro förstås.

Trumps besked

Beskedet kommer den sjätte december. USA ska flytta sin Israel-ambassad från Tel Aviv till Jerusalem, säger president Donald Trump.

Utrikesdepartementet får ett uppdrag att förbereda och genomföra flytten.