TT-Utrikes

Fler inblickar i Madsens besvärande sökningar

TT-Utrikes Artikeln publicerades

Ännu en kvinna berättar om sms från mordmisstänkte Peter Madsen med inbjudan till ubåten - och datumet 8 augusti 2017 återkommer. Ubåtsbyggarens besvärande sökningar på internet efter grovt och dödligt våld är i fokus för specialåklagare Jakob Buch-Jepsen under dag nio i byretten.(TT)

Vittne nummer 36 kan bli det allra sista i rättegången där Peter Madsen står åtalad för bland annat mord på den svenska journalisten Kim Wall. Vittnet beskrivs som bekant till Peter Madsen och när hon sätter sig vid vittnesbordet i rättssal 60 i Köpenhamns byret verkar Madsen söka hennes blick. När hon sedan börjar tala tittar han mest på bordet framför honom.

Kvinnan lärde känna honom på en fest för sex-sju år sedan och de ska inte ha haft en sexuell relation. I fjol bjöd Madsen in kvinnan tillsammans med andra på ubåten, men under försommaren ändrades upplägget: Nu var det bara den nu vittnande kvinnan som skulle följa med.

Tisdagen den 8 augusti 2017 - samma dag som flera kvinnor fått inbjudningar till ubåten och två dagar innan Kim Wall tackade ja till att åka med honom - fick hon återigen ett erbjudande från Peter Madsen om att följa med på ubåten. Hon svarade att hon inte kunde.

– Han verkade lite manisk, förklarar kvinnan i rätten och säger att hon uppfattade det som att Madsens intresse hade sexuell karaktär.

Inte våldsam

Advokat Betina Hald Engmark undrar om kvinnan någon gång visat intresse av att följa med på ubåten, och ja, det bekräftas. Vittnet får frågor om hur hon upplever Madsen och beskriver honom bland annat som "spännande" och "sexfixerad" - men hon uppfattade honom inte som våldsam.

Veckans sista två rättegångsdagar kretsar också kring så kallad dokumentation - delar av utredningen blir uppläst inför rätten.

Specialåklagare Jakob Buch-Jepsen går igenom texter som hittats i elektronik kopplat till Madsen. Texterna beskriver hur kvinnor utsätts för mycket grovt och dödligt våld. Brutala våldshandlingar nämns i högt tempo. Likadant är det när Google-sökningar genomgås.

Vill visa motiv

Åklagarens syfte är att visa Madsens sexuella preferenser, att det enligt honom finns ett sexuellt motiv som kan kopplas till sökhistorik och innehållet i filmer och texter. Vissa sökningar är flera år gamla, och med de gamla sökträffarna vill Buch-Jepsen trycka på att Madsens intresse sträcker sig långt tillbaka i tiden.

Kvinnor som får halsen avskuren är något av det som Madsen ska ha sökt på, och åklagaren nämner också sökningar på avrättningsfilmer från den terrorstämplade gruppen Islamiska staten (IS).

Byretten har tidigare tagit del av brutala filmer, med våldsamt och dödligt våld mot människor, som Madsen ska ha sökt efter och tittat på. Advokaten bryter in och påpekar att Madsen googlat en hel del harmlösa saker också och flera gånger påtalar hon det faktum att man inte kan slå fast att samtliga filmer öppnats och setts - enbart sökts fram.

Rättspsykiatriskt utlåtande

Sökhistorik från slutet av juli visar att Madsen sökt på ordet "aluminiumrör". Att just denna sökning tas upp är för att åklagaren vill stärka sitt åtal om ett planerat mord - metallrör har hittats fastspända på Kim Walls kvarlevor.

Specialåklagaren rabblar obehagliga detaljer från sökhistoriken under en stor del av dagen, medan Madsen ofta verkar ägna sig åt att teckna eller skriva på papper framför sig.

Under dag tio i byretten väntas det rättspsykiatriska utlåtandet presenteras.