TT-Utrikes

Amerikan i Vietnam utreds efter protester

TT-Utrikes Artikeln publicerades

Den vietnamesiska polisen har inlett en brottsutredning gällande en amerikansk medborgare som greps under den våldsamma proteststorm som drog över Vietnam i förra veckan.(TT)

Den vietnamesiska polisen har inlett en brottsutredning gällande en amerikansk medborgare som greps under den våldsamma proteststorm som drog över Vietnam i förra veckan.

Han anklagas av polisen i Ho Chi Minh City för att tillsammans med andra demonstranter ha försökt välta en polisbil i samband med en demonstration.

Den 32-årige amerikanen ska ha skadats i samband med demonstrationen. Det amerikanska utrikesdepartementet säger i ett uttalande att man är oroad över hans tillstånd och ligger på för att kunna fortsätta bistå honom med konsulär hjälp.

Protesterna ägde rum 10 juni på i flera olika delar av landet och riktar sig mot regimens förslag att införa tre särskilda ekonomiska zoner där företag kan få hyra mark under perioder på upp till 99 år. Enligt kritikerna kommer de generösa reglerna att främst utnyttjas av kinesiska företag.

Protester i offentligheten är sällsynta i Vietnam och möts ofta av polisingripanden.