TT-Utrikes

Fortsatt nyktert för kvinnor i Sri Lanka

TT-Utrikes Artikeln publicerades

Kvinnor i Sri Lanka skulle för första gången på 39 år få köpa alkohol och jobba för företag som säljer eller tillverkar alkohol. Men när president Maithripala Sirisena möttes av nyheten, beordrade han regeringen att dra tillbaka förslaget, skriver BBC.(TT)

Alkohollagen, som stiftades 1979, skulle skrotas som en del av ett pågående arbete med att få bort sexistiska lagar i landet.

– Tanken är att återställa könsneutralitet, sade Ali Hassen, talesperson för Sri Lankas finansdepartement, tidigare till AFP.

Men den planerade lagändringen kring alkohol sågs inte med blida ögon av alla. En nationell konsumenträttsorganisation anklagade den ansvariga finansministern för att uppmuntra drickande och uppmanade presidenten att ingripa och återställa ordningen.

Även om förbudet för kvinnor att köpa alkohol inte alltid följts i Sri Lanka, välkomnades regeringens reformförslag av många kvinnor.

"Det handlar inte bara om den här föråldrade sexistiska lagen utan det föråldrade sexistiska system där denna lag bara är ett av kontrollverktygen ", skriver en lankesisk bloggare enligt BBC.

Sri Lanka har lättat på flera restriktioner gällande alkohol den senaste tiden. Pubar och barer har fått möjlighet att ha öppet längre och skatten på öl och vin har sänkts. Skatten på starksprit har dock höjts.