TT-Sport

Sydamerika vill se 48 VM-lag redan 2022

TT-Sport Artikeln publicerades

Det internationella fotbollsförbundet (Fifa) har redan slagit fast att det från och med herrarnas VM 2026 kommer att vara 48 deltagande lag i stället för det nuvarande antalet 32. Men Conmebol, Sydamerikas fotbollsförbund, vill se en utökning redan i Qatar 2022.(TT)

Det internationella fotbollsförbundet (Fifa) har redan slagit fast att det från och med herrarnas VM 2026 kommer att vara 48 deltagande lag i stället för det nuvarande antalet 32.

Men Conmebol, Sydamerikas fotbollsförbund, vill se en utökning redan i Qatar 2022. Det har de tio medlemsländerna meddelat i ett öppet brev till Fifas ordförande Gianni Infantino i samband med förbundets årliga konferens i Buenos Aires.

– Vi tänker stort, eftersom vi vill ha rättvisa, och vi vill att alla ska vilja tänka stort. Därför ber vi att VM 2022 ska spelas med 48 lag, sade Conmebols paraguayanske ordförande Alejandro Domínguez.

Enligt det aktuella systemet har Conmebol fyra direktplatser till VM och en playoffplats. Men i och med utökningen till 48 lag kommer de tio sydamerikanska landslagen - Argentina, Bolivia, Brasilien, Chile, Colombia, Ecuador, Paraguay, Peru, Uruguay och Venezuela - göra upp om sex direktplatser och en playoffplats.