TT-Sport

Stjärnskottet lyfter succéjunioren

TT-Sport Artikeln publicerades

Han vann poängligan i grundserien och har bästa poängsnittet i slutspelet. Växjös succéjunior Elias Pettersson lyfter själv fram sitt skott som största förklaringen - men tycker ännu inte det är perfekt. - Nej, då skulle man ju göra mål varenda gång, säger 19-åringen.(TT)

Nåja, i den första finalmatchen mot Skellefteå, 7-0-krossen, var Pettersson i alla fall 50-procentig.

Det blev ett mål på två skott.

Totalt gjorde han tre poäng och är uppe på tolv i slutspelet, fem mål och sju assist. Elias Pettersson är tvåa bakom Skellefteåforwarden Oscar Möller som har samma antal poäng, men fler gjorda mål och dessutom tre matcher fler spelade.

Pettersson snittar 1,2 poäng per match - flest av toppnamnen i poängligan.

"Njuta och vinna"

Han har aldrig spelat bättre än nu, även om han vann poängligan i grundserien och slog Kent Nilssons 42 år gamla juniorrekord.

– Så känns det. Jag har bra självförtroende, spelar i ett bra lag, har pigga ben och det är roligt att spela hockey just nu. Man kan inte önska sig så mycket mer än att spela SM-final. Jag gör allt för att försöka njuta, ha roligt och vinna, säger han.

Det är lätt att glömma att han gör sin första SHL-säsong efter flytten från Timrå för ett år sedan.

Och av allt att döma sin sista också. NHL-äventyret i Vancouver står ju och väntar.

Pettersson har så klart utvecklat allt i sitt spel, men själv lyfter han främst fram sitt vassa handledsskott - och hur snabbt han avlossar det. Han nötte det timme efter timme förra sommaren och har fortsatt under säsongen med att försöka skjuta 30-50 skott efter ordinarie träning.

– Ju högre upp man kommer, ju mindre tid får man med pucken. Så jag har tränar mycket på "quick release" (direktskott), dra pucken mot mig och försöka skjuta, se vart jag har luckor. Skottet är en färskvara som jag alltid försöker att hålla efter, säger han.

Leker hockey

Bra kan alltid bli bättre.

Dagen efter Växjös kross är han som vanligt en av de sista av isen efter träningen.

Tränaren Sam Hallam:

– Hans driv är bra, men så ska den vara på en 19-20-åring som har hela karriären framför sig. Så det är han inte ensam om. Men jag tror att Elias har det här inre drivet för att han tycker hockey är så jäkla roligt. Han har alltid dribblat och skjutit, alltid lekt hockey och han har en förmåga att kunna leka hockey i skarpa situationer också.

Elias Pettersson njöt av sin första SM-final i karriären. Smålandspostens krönikör Dan Magnusson kallade den för Växjö Lakers bästa match i historien, Pettersson beskriver den som "säsongens bästa insats".

Men dagen efter trycker spelare och ledare på att det är mycket kvar för att nå SM-guldmålet.

– Första matchen är gjord, det är ett steg närmare dit vi vill komma. Men vi har inte vunnit något ännu så vi får inte tänja på något och tro att det ska gå av sig själv. Jag tror att Skellefteå kommer ut hårdare och det blir en tuffare match på torsdag, säger Elias Pettersson.