TT-Sport

Spelarfack vill få rättslig prövning

TT-Sport Artikeln publicerades

Fotbollsspelarunionen Fifpro ska under fredagen lämna in en anmälan om rättslig prövning av transfersystemet till Europakommissionen. Fifpro vill att det nuvarande transfersystemet, som infördes 2001, ska göras om.(TT)

Fotbollsspelarunionen Fifpro ska under fredagen lämna in en anmälan om rättslig prövning av transfersystemet till Europakommissionen. Fifpro vill att det nuvarande transfersystemet, som infördes 2001, ska göras om.

Spelarnas fackförbund anser att systemet har lett till en marknad som domineras av en handfull elitklubbar och att gapet mellan dem och övriga klubbar ökar. Man menar också att systemet har gett instabila spelarkontrakt och har lett till sidoeffekter som tredjepartsägande och handel med ungdomar. Dessutom tycker Fifpro att systemet missgynnar spelare som bryter kontrakt med klubbar, jämfört med klubbar som bryter kontrakt med spelare.

De europeiska fotbollsklubbarnas organisation (ECA) har nyligen sagt att man vill att Fifpro återvänder till förhandlingsbordet i stället för att inleda en rättslig tvist.

– Det kan inte vara det bästa för fotbollen att hitta lösningar genom rättstvister, sade ECA-ordföranden Karl-Heinz Rummenigge.