TT-Sport

Snedeker tionde att gå på 59 slag

TT-Sport Artikeln publicerades

När Brandt Snedeker satte sin sexmeters birdieputt på det nionde och för honom sista hålet i PGA-tävlingen i golf i Greensboro, North Carolina, så anslöt han sig till en exklusiv skara av nu nio herrar och en dam som gått under 60 slag på USA-touren.(TT)

Bara tio gånger har det hänt att någon gått under 60 slag i en PGA-tävling. Den förste var Al Geiberger 1977 med en 59-runda. Sen dröjde det 14 år innan Chip Beck slog till. Värst är Jim Furyk som 2013 gjorde en 59-runda och tre år senare blev den förste, och hittills ende, som gått en runda på 58 slag. Furyk är den ende med två rundor under 60 slag.

På damsidan är Annika Sörenstam den ende som lyckats med en 59-runda. Hon gjorde det på andra rundan 2001 på Moon Valley Country club i Phoenix, Arizona. Noterbart är att Sörenstam gick tretton under par, Snedekers runda var elva under par.

Snedeker började sin runda på tionde hålet och inledde med en bogey, ett över par. Men fyra raka birdies på hål 13-16 samt tre på hål 1-3 innebar sex under par. Det blev birdie på hål 5, en eagle på hål 6, och ytterligare en birdie på 7. På hål 8 hade han en kort birdieputt men missade. I stället fixade han den historiska rundan med birdien på nionde hålet.

Med sina 59 slag är han fyra slag före Ryan Moore när i stort sett hela startfältet spelat klart första rundan.

Henrik Stenson letar formen och var ett över par med fyra hål kvar. Men avslutning var strålande med tre birdies och svensken är två under par, 68 slag, efter första dagen. David Lingmerth och Jonas Blixt gick ett under par.