Rogestedt nära svenskt 1 500-rekord

Personligt rekord med nästan fyra sekunder och bara nio hundradelar från Johnny Kroons 31-åriga svenska rekord. Johan Rogestedt gjorde ett kanonlopp på 1 500 meter i Sollentunas GP. - Det är svårt att vara missnöjd, säger Rogestedt. 3.(TT)
Publicerad 28 juni 2016

3.36,58 stannade klockan på när Johan Rogestedt sprang i mål som tvåa på Sollentunavallen.

Ett enormt formbesked från 23-åringen - och det snabbaste lopp en svensk har sprungit sedan Johnny Kroon satte svenskt rekord 1985.

””
””

Guld i UVM

Johan Rogestedt är löpartalangen som vid 16 års ålder vann guld på 800 meter i ungdoms-VM 2009. Det stora genombrottet på seniornivå har dröjt. Men loppet i Sollentuna, som sänkte "perset" från 3.40,29 och placerar honom som trea i Sverige genom tiderna, ger hopp inför EM i Amsterdam nästa vecka.

””

Rogestedt var inte den ende svensken som sprang bra. Bakom honom tog sig Jonas Leandersson i mål på 3.36,92, "pers" med drygt två sekunder och den femte snabbaste svenska tiden någonsin för 25-åringen som även han är EM-klar.

Bahta vann

På damsidan vann Meraf Bahta 1 500 meter. 4.05,97 var 1,6 sekunder långsammare än årsbästa för Bahta, som fick en tuff start på loppet när haren drog upp ett riktigt hårt tempo under första varvet.

Sarah Lahti hade inte alls någon bra kväll och sprang i mål som tolva på 4.18,82.

I EM är det andra distanser som gäller för svenskduon - 5 000 för Bahta och 10 000 för Lahti.