TT-Sport

Pettersson får nyckelroll i debuten

TT-Sport Artikeln publicerades

Elias Pettersson får stort förtroende i sin Tre Kronor-debut. Växjös guldhjälte ingår i lagets powerplay-planer. - Det är klart det är roligt, säger han inför matchen mot Ryssland. Elias Petterssons första riktiga träning med Tre Kronor varade länge.(TT)

Elias Petterssons första riktiga träning med Tre Kronor varade länge. Tillsammans med Mika Zibanejad och Filip Gustavsson stannade 19-åringen kvar på Hovets is för lite extra skotträning.

Det långa ispasset ledde till att majoriteten av spelarna och ledarna hoppade in i bussen och inledde resan mot hotellet i centrala Stockholm innan SM-guldhjälten var klar.

För Pettersson - som tillsammans med en handfull lagkamrater sedan lämnade Hovet i taxi - var det extra viktigt att ta vara på den första riktiga istiden sedan Växjös finalseger mot Skellefteå. Allt för att få rätt förberedelser inför karriärens första match med Tre Kronor.

– Det är min debut och jag ser fram emot det. Jag ska bara försöka spela mitt spel, skapa lägen och hjälpa laget att vinna, säger han.

"Roligt"

Elias Petterson kliver inte bara in i Tre Kronors lag till lördagens match mot Ryssland i Sweden Hockey Games - han tar även plats i en av lagets powerplay-kedjor.

– Det är klart att det är roligt att de låter mig spela powerplay, säger han.

– Nu är det bara upp till mig att visa att jag ska spela powerplay.

Tre Kronors förbundskapten Rikard Grönborg har valt att spela Växjös guldhjälte med Calgarys Mikael Backlund och Moras Jacob Nilsson - som förmodligen ersätts av Los Angeles Adrian Kempe - och tanken har hela tiden varit att kedjan ska få chansen i flera av Sveriges numerära överlägen mot Ryssland.

– För oss är det en powerplay-kedja just nu. Vi känner att "Mickis" (Backlund) är en väldigt trygg spelare att vara runt omkring. Han är en bra spelare för Elias att luta sig mot, säger Grönborg.

VM eller ledigt?

Vad som händer för Elias Pettersson efter Sweden Hockey Games är i dagsläget osäkert.

Enligt Vancouvers general manager Jim Benning - som med sitt femteval i draften 2017 lade beslag på svensken - ska Pettersson redan vara klar för VM-spel i Danmark.

Grönborg är försiktigare med sina ord och menar att Pettersson behöver spela till sig en plats i VM-laget genom bra prestationer i turneringen.

– De får komma hit och slå sig in i ett VM-lag, sade Grönborg tidigare i veckan och menade att spelare från SHL:s finallag inte skulle få någon VM-garanti.

Pettersson verkar själv vara inställd på det senare.

– Jag vet att jag ska spela match på lördag och söndag, säger han.

– Grönborg har sagt sitt och det är så det är... Jag ska anta utmaningen och göra mitt bästa i matcherna och försöka ta en plats.