TT-Sport

Larsson: "Man har sett saker ske i fotboll"

TT-Sport Artikeln publicerades

Landslaget grejar playoff till VM även vid en storförlust i Amsterdam. Det vet alla. Men Sebastian Larsson varnar: - Det kan bli väldigt viktigt vilken mentalitet vi har när vi går in till matchen, säger mittfältsveteranen.(TT)

Efter inhoppen mot Frankrike och Bulgarien har Larsson tagit startplatsen på det centrala mittfältet från Albin Ekdal.

Den lysande insatsen mot Vitryssland i Borisov följdes upp med en ny, utmärkt prestation när Luxemburg kvaddades, kördes över igen och sedan lämnades tillplattat på Friends efter den historiska svenska 8-0-segern.

– Vi hade verkligen lagt det där med målskillnad åt sidan och pratat om att vinna matchen, men när vi fick en relativt tidigt 3-0-ledning så kunde vi trycka på. Och det löste sig bra, kan man väl säga... Jag har aldrig varit med och vunnit en match med 8-0 i seniorsammanhang.

Med Larsson från start har landslaget gjort 12-0 på två matcher.

"Fått ha tålamod"

– Haha... Ja, säg det till Janne! Skämt åsido, jag är förstås väldigt glad över att det gått bra, men över hela kvalet, när jag stod vid sidan av, har grabbarna gjort det bra. Mitt mål har varit att ta mig in och få spela matcher igen.

– Jag har fått ha tålamod och nu har chansen dykt upp. Av vilken anledning är jag inte så intresserad av. Den elva som ställs på planen är den som ska göra jobbet.

Förbundskaptenen Janne Andersson motiverade valet av Larsson före Ekdal som en konsekvens av konkurrenssituationen, inte att han ville spara Ekdals onda rygg till mötet med Nederländerna på tisdag.

Larsson:

– Alla vet att Albin haft sina problem, men efter förra samlingen åkte jag hit fullt förberedd på att spela. Av vilka anledningar lade jag inget fokus på. Nu blev det så och det är bara att göra sitt bästa.

TT: Svårpetad nu?

– Det hoppas jag. Det är så man vill att det ska vara. Jag kommer att vilja vara med på tisdag också, men det är Janne som bestämmer.

Råd med storförlust

Landslaget har råd att förlora med 6-0 och ändå landa som tvåa i gruppen bakom Frankrike och sno playoff-platsen.

Svårt att gå in till en match man vet att man har råd att förlora med ett par bollar?

– Det kan det vara. Det gäller verkligen att vi är noggranna. Inom gruppen kan det bli väldigt viktigt vilken mentalitet vi har när vi går in i matchen. Man har sett exempel på att det inte gått så himla bra när man sagt att det räcker med kryss. Vi får se till att vi lägger upp en taktik och en mental plan som kommer att hjälpa oss.

TT: Ska man inte gå in med inställningen att det är en match ni måste vinna?

– Ja, absolut. Först och främst får vi höra vad Janne och Peter (Wettergren, assisterande förbundskapten) säger, men vi brukar ha ganska öppna diskussioner kring vad vi i spelargruppen tycker. Vi kommer säkert fram till något bra, men det kommer att vara en viktig del.

TT: Även ett finmaskigt skyddsnät kan ju gå sönder?

– Absolut. Man har sett saker ske i fotboll.

"Härligt go"

Med sina 93 landskamper är Larsson, 32, den mest rutinerade i truppen. Efter Lars Lagerbäck och Erik Hamrén är Janne Andersson den tredje förbundskaptenen han spelar under.

TT: Är det lätt att spela i det här landslaget?

– Det är ett härligt go. Vi måste vara ärliga att säga att vi åkte på en plump borta mot Bulgarien, men vi svarade med 4-0 mot Vitryssland och 8-0 nu. Det visar en styrka och gemenskap i gruppen, men vi har en match kvar och ett eventuellt playoff.

– Vi ska nog vänta med att utvärdera förrän vi är i VM eller inte. Det är ändå det som avgör om det varit ett lyckat kval eller inte, säger Larsson.