TT-Sport

Jerebko en viktig del i lyckat nybygge

TT-Sport Artikeln publicerades

Från ombyggnadsprojekt till ett av ligans hetaste lag - med svensk touch. Utah Jazz med Jonas Jerebko i en viktig roll är en av jokrarna när det är dags för slutspel i NBA-basketen. - Vi klickar nu, säger 31-åringen. Utah Jazz tappade storstjärnan Gordon Hayward till Boston.(TT)

Utah Jazz tappade storstjärnan Gordon Hayward till Boston.

In kom några mindre kända spelare - däribland svenske forwarden Jonas Jerebko från Boston Celtics - och allt tydde på att coachen Quin Snyders lag skulle bli ett av NBA-basketens långsiktiga renoveringsprojekt.

Så såg det också ut långt in i säsongen. Efter förlusten mot bottenlaget Atlanta den 22 januari stod Utah på 19 segrar och 28 förluster.

Sedan hände något som få kunnat förutse.

Den franske centern Rudy Gobert kom tillbaka efter skada och gav stadga åt defensiven, rookien Donovan Mitchell klättrade vidare mot superstjärnestatus och en spelaraffär tog Jerebkos förre lagkamrat Jae Crowder - duon spelade ihop i Boston - till Salt Lake City.

Bästa försvaret

Utah började vinna. Och vinna.

Av de 35 avslutande matcherna i grundserien blev det segerfirande i 29. Från mitten av januari har Jazz haft ligans bästa försvar och om det inte hade blivit förlust mot Portland i sista matchen skulle laget ha slutat trea i den hårt konkurrensutsatta västra regionen.

Nu blev det en femteplats, men stjärntäta Oklahoma kan trots hemmaplansfördel inte slappna av i åttondelsfinalen.

– Det har blivit bättre och bättre. Ju längre säsongen har gått och ju längre vi spelar tillsammans, desto bättre lär vi känna varandra. Vi klickar nu och ska fortsätta att bygga på det, säger Jonas Jerebko till klubbens webbplats.

Som vanligt har den svenske forwarden efter sparsamt med speltid i början av säsongen hittat en väg in i laget på allvar. Sin vana trogen gör han lite av varje för att förtjäna spelminuterna.

Nära topp 20

Mest anmärkningsvärt: trepoängsskyttet.

Trots att Jerebko i snitt fått mer speltid under sex av sina nio NBA-säsonger har han aldrig skjutit fler skott från långt håll (157 försök). Och han gör det med hög procent - 41,4 är den näst bästa noteringen i karriären och strax utanför topp 20 i ligan.

– De (motståndarna) måste komma ut på mig och få upp en hand, konstaterar svensken.

Jerebko trivs i sin tredje NBA-klubb, efter sju säsonger i Detroit och Boston. Extra kul blev det när Crowder anlände.

– Det är en av mina favoritmedspelare genom karriären. En fantastisk lagkamrat. Han gillar att skämta och passar perfekt in i laget. Vi har en fantastisk sammanhållning här, säger Jerebko.