Ingen direktplats för FBK

Färjestad måste spela play in för att nå SM-slutspelet i ishockey. På tisdagskvällen förlorade Karlstadslaget mot Luleå med 1-3. Färjestads supportrar verkade ha gett upp hoppet om en direktplats till SM-slutspelet redan innan matchen mot Luleå. De tomma stolarna var många och stämningen i hallen därefter.(TT)
Publicerad 3 mars 2015

Färjestads supportrar verkade ha gett upp hoppet om en direktplats till SM-slutspelet redan innan matchen mot Luleå. De tomma stolarna var många och stämningen i hallen därefter.

Lagen gjorde var sitt mål i den första akten. Hemmalagets Toni Rajala bröt dödläget, när han påpassligt vispade in 1-0, på en retur från Luleås målvakt Joel Lassinantti. Finländarens 14:e mål sedan han anslöt till laget i höstas.

Tavla av Pogge

Luleå kvitterade med åtta sekunder kvar av perioden. Niklas Fogström skickade i väg en puck, som hittade in bakom Justin Pogge i hemmamålet. Skottet var välplacerat, men såg inte otagbart ut.

Periodens grej var ett läckert backhandpass från talangen Joel Eriksson Ek, som frispelade Linus Persson. En delikatess och glimt av 18-åringens fina handleder och spelförståelse.

Knappt åtta minuter in i mittakten tog Luleå ledningen. Dean Kukan slängde i väg ett höstlöv från blålinjen. Pogge var möjligtvis lite skymd, men målet får ändå ses som en målvaktstavla.

Strax före paus var FBK nära att göra 2-2 i powerplay. Rajala hittade landsmannen Tero Koskiranta, men stolpen räddade Luleå.

Inleder hemma

Efter några heta kvitteringschanser i inledningen av den tredje perioden, stack Luleå upp. Kristian Näkyvä sköt, Pogge lämnade retur och Johan Forsberg kunde göra matchavgörande 3-1 i öppet mål.

HV71:s seger borta mot Leksand gjorde att resultatet i Karlstad inte spelade någon roll i kampen om en direktplats till det stundande slutspelet. Färjestad och Luleå får i stället kvala sig dit, båda lagen inleder på hemmais på lördag. Brynäs och Djurgården är de två återstående lagen som hoppas på att spela sig in i slutspelet.