Högberg stoppade Skellefteå

I senaste hemmamatchen blev han utbytt efter en period och tre insläppta mål. När Linköping tog sista chansen i SM-semifinalserien mot Skellefteå blev Marcus Högberg den store hjälten. Han räddade 33 av 35 skott när Linköping vann med 3-2. Jacob Micflikier sköt två av målen.(TT)
Publicerad 3 april 2015

Linköping reducerade till 1-3 i matcher och förlängde semifinalserien med minst en femte match i Skellefteå på söndag.

Men uppförsbacken är fortfarande lång.

Inget lag har lyckats med konststycket att vända ett 0-3-underläge till seger i SM-slutspelets historia.

Jacob Micflikier var en annan av Linköpings hjältar i en heroisk insats och gjorde de två första målen.

Senast Marcus Högberg spelade inför hemmapubliken, i den andra semifinalen, släppte han in tre mål på drygt tolv minuter, räddade bara sju av tio skott, och blev utbytt efter en period.

Skellefteå kunde ta sin åttonde raka seger i det här slutspelet och säkra plats i sin femte raka SM-final.

Vass bortastart

Ingenting tydde på något annat i början. Skellefteå tog kommandot direkt, ledde skotten med 9-0 (totalt 35-14) efter drygt 13 minuter.

Då var det Marcus Högbergs fina spel som räddade hemmalaget.

Sedan fick Linköping utdelning på sitt första skott. Jacob Micflikier överlistade Markus Svensson sedan Mattias Bäckmans backskott ändrat riktning och gett kanadensaren halvöppet mål.

Linköping skapade ett par vassa chanser i början av andra perioden, bland annat träffade Carl Dahlström stolpen, men sedan tog Skellefteå över totalt.

Gyllene läge

Bland annat tack vare tre raka hemmautvisningar men trots spel fem mot tre i 1.26 fick inte Skellefteå utdelning.

Högberg fortsatte att stoppa allt. Och när han vid ett par tillfällen höll på att bli överlistad räddades han av stolpen (Patrik Zackrisson) och att John Norman lyckades missa öppet mål.

I början av den tredje perioden lyfte Micflikier in 2-0 och Broc Little sköt 3-0 i en kontring.

Hemmabacken Daniel Rahimi fick matchstraff för en slashing mot Kirill Kabanov i slutet av matchen. Då kom två reduceringsmål under sista minuten genom Erik Forssell och Axel Holmström.