Fischer: "Vi hade inte kraften nog"

När Pernille Harder bröt dödläget i förlängningen såg kvällen i Kiev ut att bli grönfärgad. Efter Alexandra Popps röda kort blev finalkvällen i stället, precis som för både ett och två år sedan, Lyons.(TT)
Publicerad 24 maj 2018

Både Wolfsburg och Lyon lade i högsta växeln när 2018 års Champions League-final inleddes i ett ruskigt tempo från båda håll.

Intensivt och svängigt behöver dock bevisligen inte innebära fullt lika många kvalificerade målchanser. Det franska mästarlaget lyckades eliminera Wolfsburgs danska anfallsstjärna Pernille Harder med bravur.

På samma sätt som Harder var bortplockad gällde detsamma för Lyonstjärnor som Ada Hegerberg och Dzsenifer Marozsán.

Mål eller inte?

I den 69:e minuten, i takt med att Lyon mer och mer tagit över matchbilden, kom till slut matchens första mål.

Det trodde man i alla fall först.

När Noëlle Maritz rensade undan Amandine Henrys nick, på väg över mållinjen efter en tilltrasslad hörnsituation, såg det vid en första anblick ut som att Wolfsburgsbackens rensning hade kommit millisekunden för sent.

Domarteamet bedömde dock, utan någon målkamerateknik att tillgå, att inte hela bollen tog sig över mållinjen. Men reprisbilderna visade att Lyon förmodligen skulle ha haft ledningen.

I stället blev det förlängning, och den blev minst sagt händelserik.

Efter stor Lyondominans under ordinarie matchtids sista halvtimme kom Pernille Harders 1-0 till Wolfsburg mycket överraskande. Almuth Schults utkast hamnade hos danskan som sedan satte full fart från egen planhalva, vände bort en back strax utanför straffområdet och sköt. En lätt touch på Wendie Renards knä räckte för att skottet skulle överlista Lyonmålvakten Sarah Bouhaddi och hitta nätet.

Total kollaps

Alexandra Popp, Wolfsburgmittfältaren, blev kanske lite väl taggad av ledningsmålet. Bara ett par minuter senare fick hon sitt andra gula kort efter en sen tackling som var lika ful som onödig.

Och Popps hjärnsläpp skulle bli kostsamt. Från sidan fick hon se Wolfsburgsvallen rämna fullkomligt.

””

Kort efter utvisningen dundrade Amadine Henry in 1-1 i nättaket, och sedan tog nyinbytta Shanice van de Sanden över showen.

Den vindsnabba nederländskan gjorde i princip vad hon ville på sin högerkant i förlängningen. En minut efter Henrys mål spelade hon fram Eugénie Le Sommer som petade in 2-1.

3-1 dröjde ytterligare fyra minuter. van de Sanden stormade på nytt fram längs kanten och med ett välriktat inspel över backarna hittade hon Ada Hegerberg i straffområdet. Norskans mål innebar att hon blev historisk som den första damspelaren att göra 15 mål på en Champions League-säsong.

Och Shandice van de Sanden var inte klar med det. Hon fullbordade sitt hattrick i framspelningar när trotjänaren Camille Abily, som lägger av efter säsongen, fick kröna sitt inhopp genom att placera in 4-1 med några minuter kvar av förlängningen.

””

"En tuff match"

Två titlar har man redan i form av en tysk liga- och cuptitel. Den efterlängtade trippeln får hon dock fortsätta drömma om.

””

Nu har i stället Lyon chansen till en fransk trippel vid seger i sin återstående cupfinal. En trippel i Champions League har de dock redan. För det som hände i Kiev innebar Lyons tredje raka mästartitel, och klubbens femte seger i turneringen totalt. De två bedrifterna har inget annat lag lyckats med.