TT-Sport

Fem höjdpunkter i Lotta Schelins karriär

TT-Sport Artikeln publicerades

Fotbollsstjärnan Lotta Schelin, Sveriges främsta målskytt genom tiderna i landslaget, slutar på grund av en nackskada. Här är fem av höjdpunkterna i 34-åringens framgångsrika karriär. + Genombrottsåret(TT)

+ Genombrottsåret

Lotta Schelin, född i Trångsund utanför Stockholm men uppväxt i Kållered utanför Göteborg, debuterade i A-landslaget som nybliven 20-åring när hon hoppade in i Sveriges möte med Frankrike (0-3) i Algarve Cup i Portugal 2004. Samma vår gjorde Göteborgsanfallaren stor succé i damallsvenskan och togs ut i OS-truppen till sommarspelen i Aten i augusti.

Schelin fick sparsamt med speltid i turneringen där Sverige förlorade bronsmatchen mot Tyskland (0-1). I damallsvenskan fortsatte Schelin däremot att leverera och gjorde totalt 14 mål vilket gav en andraplats i skytteligan. På Fotbollsgalan i november tilldelades Schelin priset för årets genombrott.

+ Första av fem historiska Diamantbollar

Lotta Schelin har fått Diamantbollen, priset som Sverige bästa fotbollspelare på damsidan, fem gånger och är historisk som den som fått priset flest gånger. Två gånger fler än trefaldiga prisvinnaren Lena Videkull.

Schelin fick Diamantbollen första gången 2006 efter att ha gjort 21 av Göteborgs 44 mål i damallsvenskan det året. Åren 2011-2014 vann hon fyra raka Diamantbollar under de succéfyllda åren i franska Lyon.

+ Storhetstiden i Frankrike

Schelin öste in 26 mål i damallsvenskan 2007, och vann skytteligan för andra året i rad trots att hon tillhörde ett mittenlag. Intresset från klubbar utomlands blev allt hetare under 2008. Vid Peking-OS i augusti gjorde en 24-årig Schelin tre mål för ett Sverige som misslyckades och slogs ut i kvartsfinal mot Tyskland (0-2).

Efter turneringen blev Schelins övergång till storklubben Lyon officiell. Under sin första säsong i Frankrike, 2008-2009, gjorde den svenska anfallsstjärnan 17 mål när Lyon vann den franska ligan, Ligue 1, för tredje året i rad. Därefter var Schelin med och vann ligan ytterligare sju år i följd innan hon lämnade klubben för spel i Rosengård i juni 2016.

Under tiden i Lyon vann anfallsesset även Champions League, den prestigefyllda Europacupen för klubblag, tre gånger och den inhemska cupen fem gånger. Schelin tog hem segern i den franska skytteligan två gånger, säsongen 2012-2013 (24 mål) och 2014-2015 (33 mål). Svenskan innehar fortfarande målrekordet i Lyon med totalt 223 mål i klubbtröjan.

+ Målrekordet i landslaget

Den 29 oktober 2014 är ett av Schelins mest minnesvärda datum i fotbollskarriären. I en träningsmatch mot Tyskland på Gamla Ullevi gjorde hon sitt 73:e landslagsmål och blev därmed historisk som Sveriges främsta målskytt genom tiderna då hon slog Hanna Ljungbergs sex år gamla rekord på 72 mål.

– Det känns helt fantastiskt. Det är ett rekord som man liksom inte har tänkt på så jättemycket på karriären och kanske inte ens trott varit möjligt, så bara att jag står här med alla de här fantastiska fotbollsspelarna och målgörarna som jag har gått förbi är helt fantastiskt. Jag är jätte-jättestolt, sade Lotta Schelin till TT.

Efter målrekordet har Schelin gjort ytterligare 15 landslagsmål och kan fortfarande, med 88 mål, titulera sig Sveriges främsta målskytt. Före exempelvis herrlandslagets tidigare stjärna Zlatan Ibrahimovic som gjorde 62 mål för Blågult.

+ Efterlängtad OS-medalj

Fram till OS i Brasilien hade Sveriges stora anfallsstjärna gjort flera fina insatser i sina dittills tio internationella turneringar (tre OS, tre VM och fyra EM). Bland annat ett brons och utnämning i all star-laget vid VM i Tyskland 2011 och skytteligaseger och delad tredjeplats vid EM på hemmaplan 2013. Men 2016 skulle den stora, lagmässiga fullträffen komma.

Sverige tog ett OS-silver efter en turnering där Blågult var på väg att bli utslaget redan i gruppspelet, bland annat efter en 1-5-förlust mot värdnationen i Rio de Janeiro. Sverige gick till slutspel som sista lag och straffläggningssköt sig fram till OS-final efter att ha besegrat USA i kvartsfinalen och revanscherat sig mot Brasilien i semifinalen.

I OS-finalen väntade mardrömsmotståndaren Tyskland. Mötet slutade som det så ofta gjort i den svenska fotbollshistorien - med tysk seger. Sveriges mittback Linda Sembrant gjorde det avgörande självmålet i 1-2-förlusten på Maracanãstadion i Rio. Men Schelin och Blågult kunde åka hem till Sverige med damlandslagets första OS-medalj någonsin.