TT-Sport

Enhänte Griffin gör historisk NFL-debut

TT-Sport Artikeln publicerades

Han tvingades amputera vänsterhanden som fyraåring. 19 år senare väntas NFL-rookien Shaquem Griffin göra historisk debut i Seattles seriepremiär borta mot Denver. - Jag vill inte bara vara en kille som är en feelgood-historia, säger den amerikanske fotbollsspelaren.(TT)

Den 20 juli 1995 föddes Shaquem Griffin med en missbildad vänsterhand som gav honom regelbundna smärtor fram till fyraårsåldern. Efter en natt då Griffin hade så ont att han var redo att skära av sina egna fingrar med en kökskniv bokade mamman Tangie en operationstid för att få sonens ena hand bortamputerad, enligt Sports Illustrated.

Trots operationen så har Shaquem Griffin spelat amerikansk fotboll i hela sitt liv och sent i kväll svensk tid väntas den 23-årige linebackern och rookien starta för NFL-laget Seattle Seahawks i seriepremiären borta mot Denver Broncos i delstaten Colorado.

Förste på 73 år

– Jag vill inte bara vara en kille som är en feelgood-historia. Jag vill vara en fotbollsspelare, och en bra sådan, sade han efter NFL-draften i april.

Griffin, uppväxt i Saint Peterburg utanför Tampa i Florida, tingades som 141:a spelare totalt vid vårens draft och har imponerat under sommarens försäsong. Han blir nu historisk som NFL:s förste enhänte spelare under Super Bowl-eran, den förste sedan Ellis Jones 1945, enligt CNN.

– Han har varit fantastisk. Det har varit väldigt kul att träna honom, se honom växa. Han har ställt svårare frågor under dagarna och veckorna som har gått. Att se hans utveckling har varit häftigt, säger Seattles defensive koordinator Ken Norton Jr.

Tvillingbrodern hyllas

Shaquems mindre än två minuter äldre tvillingbror och cornerback Shaquill Griffin väntas också starta när Super Bowl-mästarlaget från 2014 gästar mästarlaget från 2016.

En sportslig återförening för tvillingbröderna som tidigare spelade universitetsfotboll tillsammans för UCF, University of Central Florida.

– De bygger på varandra och spelar utifrån varandra så bra. Shaquill säger rakt ut vad han (Shaquem) behöver höra. Med det tror jag att han får det stöd han behöver, säger Seattles tränare Pete Carroll.