TT-Sport

Burmansson: "Har inte smält det som hände"

TT-Sport Artikeln publicerades

Jennie-Lee Burmanssons största utmaning inför den nya säsongen: Glömma succén förra vintern. - Jag har inte smält det som hände, säger freeskistjärnan inför världscuppremiären nästa vecka.(TT)

En gammal industrilokal har byggts om till träningshall för eleverna på skidgymnasiet i Malung i Dalarna.

Jennie-Lee Burmansson, 16, sitter vid en trampolin och funderar.

– I vintras var det ganska skönt att det flöt utan att jag hann tänka. Men jag hann inte reflektera över vad som hände. Alla dessa tankar kommer precis nu, säger hon.

OS-historisk

  En 15-årig Burmansson chockade skidvärlden förra säsongen med en tredjeplats i världscupdebuten i Cardrona i Nya Zeeland. Doldisen togs ut till OS i Pyeongchang som Sveriges yngsta vinterolympier genom tiderna, vann den totala världscupen och satte punkt för succésäsongen med seger i X Games i Oslo.

  I veckan återvänder hon till Cardrona, ett år efter genombrottet - som den nya stjärnan alla vill besegra.

  – Jag har inte smält det som hände och kommer inte att göra det på länge. Därför vill jag tona ner förväntningarna inför säsongen, säger hon.

  Carolina Edwall, Burmanssons nye personlige mentor inom både skidåkningen och skolgången, berättar om det mentala arbetet:

  Ny vardag

  – Hon talar om slump och tur. Men hennes prestationer handlar inte om tur. Det finns kanske en rädsla hos henne att inte få uppleva en liknande säsong igen. Därför är det viktigt att stärka henne mentalt och se till att hon, på ett bra sätt, tar med sig det positiva som hände i vintras, säger Edwall.

  Mycket är nytt i Jennie-Lee Burmanssons liv:

  + Vardagen

  Hon har flyttat från föräldrarna i Sälen till Malung.

  – Jag delar nu lägenhet med en annan tjej på skidgymnasiet i Malung. Det går bra. Städning och tvätt fungerar. Det svåra är att varje dag hitta på vad man ska käka, säger Jennie-Lee Burmansson.

  + Skolan

  Hon har lämnat grundskolan i Lima och börjat på skidgymnasiet, där hon läser ekonomiprogrammet.

  – Här finns rutin av att göra det möjligt för oss att sköta studierna och idrotten. Det känns skönt, men det är fortfarande upp till mig att sköta skolan

  – Det passar bra att läsa ekonomi. Sedan måste man ha koll på mitt företag. Då är det bra att lära sig siffrorna.

  + Träningen

  Tidigare har Jennie-Lee Burmansson till stor del varit sin egen tränare. Från den här säsongen har hon ett team av tränare som består av Carolina Edwall, Jim Johansson, Per Fernvik och förbundskaptenen Niklas Eriksson.

  I sommar har hon prioriterat fysträningen.

  Estnisk konkurrens

  – Det är viktigt för att hålla sig skadefri. Man kan ta längre landningar och flyga högre. Dessutom är det viktigt att bli stark och bygga upp musklerna: Om man ramlar finns då något som tar emot utan att man bryter alla ben samtidigt.

  Hon betonar vikten av att fortsätta utvecklas för att kunna stanna i världstoppen.

  – Tjejernas tävlingsutveckling går snabbt nu. Därför måste jag vara på tårna och utvecklas för att ha en chans i framtiden. Störst fokus har jag på att bli bättre i hoppen.

  Förra säsongen saknades estniska världsstjärnan Kelly Sildarv på grund av en knäskada.

  – Nu är hon tillbaka och kommer att lyfta nivån på tjejsidan. Därför måste jag steppa upp om jag ska ha någon chans. Nu tänker jag hela tiden på nya trick.