TT-Sport

V75 i stället för matematik för Andersson

TT-Sport Artikeln publicerades

En seger mot Nederländerna kan betyda att Sverige blir seedat i playoff eller rentav direktavancemang till VM. En förlust är inte hela världen - så länge den inte blir större än sex mål. Det här har förbundskaptenen Janne Andersson förstås benkoll på? - Jag är helt ointresserad, säger han.(TT)

Det dröjde inte länge efter lördagens VM-kvalmatcher i fotboll förrän det började räknas på olika scenarier inför slutomgången - enligt förbundskaptenen Janne Andersson är landslagschefen Lasse Richts "berömda kompis" en av de ivrigaste matematikerna.

Ganska snart stod det klart att Sverige har råd att förlora med sex mål mot Nederländerna i Amsterdam på tisdag. Om differensen inte blir större blir det minst en andraplats och playoff-spel i november.

Det kan gå bättre än så. Om Frankrike tappar poäng hemma mot Vitryssland har Sverige chansen att knipa direktplatsen till slutspelet i Ryssland nästa år.

Riktigt snårigt blir det om man ska reda ut vilka chanser Sverige har att bli seedat i ett eventuellt playoff.

Janne Andersson tänker på annat.

– De försökte förklara för mig i morse men jag är helt ointresserad. Det är så många faktorer som påverkar. Det enda jag kan påverka är hur vi ska spela, säger han.

Svor åt travet

I stället för att kasta sig över miniräknaren efter matchen mot Luxemburg drog han sig tillbaka med ledarteamet och tittade på trav.

– Varje samling vi har spelar vi V75. Vi satt i konferensrummet och tog varsin öl i lugn och ro. Vi svor och var förbannade för vi vann inga pengar. Som vanligt hade jag flest andelar eftersom ingen ska få vinna mer än jag vinner. De kostar mig mycket, de här samlingarna, säger han.

Helt ovetande är han dock inte om situationen.

– Jag är inte helt trög. Jag kan räkna och jag har sett tabellen men vi pratar inte i de termerna för då tror jag att man rör till det och skapar en massa konstiga funderingar. Vi går in för att vinna matchen, säger Andersson.

Ingen jättekoll

Lagkaptenen Andreas Granqvist går i chefens fotspår.

– Det är jättesvårt att veta vilka lag som blir tvåa och vilka som blir seedade eller oseedade. Någon jättekoll har jag inte. Vi ska vinna matchen och sedan får vi se vilka motståndare som är aktuella efter det, säger mittbacken.

Han är inte orolig för en kollaps som i EM-kvalet för sju år sedan, då Nederländerna körde över Sverige och vann med 4-1.

– Vi är ett nytt landslag med nya spelare och ny tränare så vi går in i matchen med helt andra förutsättningar och har en otroligt positiv känsla i gruppen, säger Granqvist.

Högerbacken Mikael Lustig lutar sig inte heller mot sexmålsbufferten.

– Om de gör 1-0 kommer vi att försöka göra 1-1. Vi kommer inte att hålla nere siffrorna utan vi kommer att gå för att få ett bra resultat. Går vi in i den här matchen som vi har gjort tidigare, så ska det bli tufft (för Nederländerna), säger han.