TT-Inrikes

Visum stulna från svensk ambassad

TT-Inrikes Artikeln publicerades

200 visum har stulits från en svensk ambassad, rapporterar SVT Nyheter. Ett enda sådant uppges kunna kosta 20 000 dollar, motsvarande runt 170 000 kronor, i den illegala handeln.(TT)

200 visum har stulits från en svensk ambassad, rapporterar SVT Nyheter. Ett enda sådant uppges kunna kosta 20 000 dollar, motsvarande runt 170 000 kronor, i den illegala handeln.

– Det allvarliga är att det kan vara en del i en organiserad brottslighet att använda stulna viseringsmärken, säger Gunnar Fröberg, Migrationsverkets utredare, till SVT.

Sedan 2016 har totalt 200 viseringsmärken, som klistras in i passet när visum har beviljats, spårlöst försvunnit från ambassaden. I november förra året stoppade turkisk gränspolis en person med felaktiga handlingar och ett viseringsmärke från en svensk ambassad.

Tidigare har samma ambassad där stölderna skett granskats för en rad felaktiga visum. Ett 70-tal felaktiga visum ska ha utfärdats till afghanska medborgare och en tjänsteman avskedades.

Stölden av viseringsmärken utreds av Migrationsverket som inte kunnat koppla den till någon anställd på ambassaden. Händelsen har polisanmälts av UD, enligt uppgifter till SVT.