TT-Inrikes

Vägglöss tog över äldreboende

TT-Inrikes Artikeln publicerades

Larmen om vägglöss i svenska bostäder blir fler och fler. I Boden måste ett äldreboende tömmas medan det saneras. Statstik från skadedjursbekämparna Anticimex och Nomor talar sitt tydliga språk. Under 2010 hade företagen drygt 7 000 utryckningar gällande vägglöss.(TT)

Statstik från skadedjursbekämparna Anticimex och Nomor talar sitt tydliga språk. Under 2010 hade företagen drygt 7 000 utryckningar gällande vägglöss. Förra året hade den siffran stigit till närmare 35 500.

Tidigare i höst upptäcktes vägglöss på Svedjebacka äldreboende i Boden. Spårhundar hittade vägglöss i 39 av 48 lägenheter på boendet, har lokala medier rapporterat om.

De boende ska flyttas till en annan lokal medan äldreboendet saneras.

– Det är en gammal sjukhuslokal som inte är byggd för det nuvarande vård- och omsorgstänket, säger Mikael Norén, huvudskyddsombud för Kommunal i Boden, till tidningen Kommunalarbetaren.

– De äldre kommer att få bo flera i varje rum och det kommer såklart bli väldigt påfrestande både för dem och personalen. Kommunen måste se till att personalen får de resurser i form av extra bemanning och hjälpmedel som behövs för att klara det här.

Evakueringen sker i slutet av november. Saneringen beräknas ta omkring tre veckor.

För några månader sedan stängdes flera avdelningar på Östra sjukhuset i Göteborg sedan vägglöss hade hittats.