TT-Inrikes

Polisen: Vi har en bild av vad som har hänt

TT-Inrikes Artikeln publicerades

En tonåring är anhållen misstänkt för att ha mördat en hemlös rumänsk man i en park i Huskvarna. Enligt pojkens advokat förnekar han brott. Nu sprider sig rädslan bland stadens EU-migranter.(TT)

Polisen arbetar vidare med utredningen kring mordet på den rumänske mannen i 50-årsåldern som mördades i en park i Huskvarna i början av augusti.

– Vi har en bild av vad som har hänt, säger Stefan Sundling, chef för polisens grova brott-grupp till SVT Jönköping.

En tonåring är anhållen och senast klockan tolv på torsdag måste åklagaren begära honom häktad eller släppa honom.

"Det jag kan säga är att min huvudman förnekar brottsmisstankarna. I övrigt kan jag inte kommentera ärendet", skriver pojkens försvarare Anders Tolke i ett skriftligt uttalande till TT.

Ytterligare en person, under 15 år, är misstänkt för mord och har tilldelats ett juridiskt biträde.

Intressanta för polisen

Två andra pojkar under 15 år har tidigare hörts i ärendet. De är inte misstänkta för mordet, men det kan finnas fler pojkar som är intressanta för polisen.

Enligt Mikael Good, volontär och vän till den dödade mannen, cirkulerar filmklipp på misshandeln där det framgår att flera ungdomar var med. Han har pratat med ungdomar som sett filmerna, som sprids snabbt på sociala medier.

– Huskvarna är ingen stor stad, säger Mikael Good.

Filmklipp av brottet

Det kan röra sig om samma klipp som polisen nu tittar på.

– Vi måste nu bedöma om filmerna hör ihop med händelsen och göra en bedömning om det är rätt plats och tid, säger Stefan Sundling.

Samtidigt råder förstämning och rädsla bland andra EU-medborgare som hållit till i området.

– De känner en oro. De är frågande och vill veta: Hur går det med utredningen? Vi måste få veta vilka som var förövarna så vi kan återgå till den "vanliga otryggheten", säger Iréne Linddahl, samordnare på Kyrkhjälpen som arbetar med utsatta EU-medborgare i Jönköpingsregionen.

– De är jätterädda efter det som hänt, oroliga för att de ska drabbas av något liknande, säger Mikael Good.

Förtroende för polisen

Men det finns ljuspunkter. I ett förebyggande arbete har Kyrkhjälpen jobbat på att skapa förtroende för den svenska polisen.

– Sedan vi startade har vi haft regelbundna möten med polisen. Poliserna har förklarat för migranterna att "Vi finns till för samhället, också för er", berättar Iréne Linddahl.

– Att de ser att polisen gör ett seriöst jobb bidrar till att ge dem lite hopp.