TT-Inrikes

Ovanlig brottssvit som måste brytas

TT-Inrikes Artikeln publicerades

Det är mycket ovanligt med så många grova våldtäkter på så pass kort tid inom ett så begränsat område, konstaterar kriminologen Nina Rung efter den nya gruppvåldtäkten i Malmö.(TT)

Polisen har bekräftat att flera gärningsmän misstänks ha agerat i alla fyra fall som inträffat mellan den 11 november och 29 december.

Frågan är varför just dessa offer valts ut på just dessa platser. I nästa vecka börjar polisens gärningsmannaprofilgrupp söka efter ett samband mellan övergreppen, vilket Nina Rung tycker är mycket bra.

– Det är lite osannolikt att flera gäng skulle göra precis samma sak under en väldigt begränsad tid.

Visa makt

Att flera gärningsmän har agerat ihop säger en del för Nina Rung, som har ett förflutet som sexualbrottsutredare hos Stockholmspolisen:

– Det handlar ofta om yngre personer och som oftast har ett kriminellt förflutet. Och så brukar det bisarrt nog handla om grupptryck, man hetsar varandra till att begå övergrepp.

– För vissa kan det vara ett brott de har bestämt sig för och som alltså inte sker av tillfällighet. För andra kan det handla om ren och skär makt, också för att visa upp inom gruppen. Och för en del kan det handla om sex i någon form.

En ledare

Erfarenheten säger också att alla i gruppen inte alltid är lika aktiva och att en av dem har en ledarroll.

En sådan ledare har vanligen fler riskfaktorer för brottsåterfall än övriga i gruppen, enligt Niklas Långström, professor i barn- och ungdomspsykiatri vid Uppsala universitet och sexbrottsforskare.

– Riskfaktorerna kan vara lättväckt aggressivitet, impulsivitet, avvikande sexuella tändningsmönster och attityder som stödjer kriminalitet och sexövergrepp, sade han till Sydsvenskan efter den tredje gruppvåldtäkten.

Matcha snabbt

Nina Rung bedömer att polisen har en god chans klara upp gruppvåldtäkterna om funnet dna kan bindas till en eller flera personer.

– Men då gäller det att polisen snabbt får svar på de träffarna så att de kan matchas mot till exempel register över tidigare dömda personer.

– Polisen måste bara klara upp de här ärendena. Dels för de utsattas skull, dels för kvinnors upprättelse. För sin upplevda trygghet måste kvinnor i Malmö få känna att det faktiskt går att få tag i gärningspersoner och kunna åtala.