Annons

Oro inför EU:s kommande datalagstiftning

I vår gäller ny lagstiftning för hur personuppgifter får hanteras. Syftet är att stärka privatpersoners integritetsskydd, men såväl företag som myndigheter är oroliga över konsekvenserna.(TT)
Publicerad 2 mars 2018

General Data Protection Regulation (GDPR), på svenska "Allmänna dataskyddsförordningen", är en ny EU-förordning som träder i kraft den 25 maj. Samtliga EU-länder får då en gemensam lagstiftning, som i grunden syftar till att ge bättre integritetsskydd åt privatpersoner.

””

Det innebär att du som privatperson har rätt att få veta vilka uppgifter ett företag lagrar om dig. Du har också rätt att få dina uppgifter flyttade. Är du till exempel kund hos en musikströmningstjänst, men vill teckna abonnemang hos en annan leverantör, har du rätt att få dina sparade uppgifter flyttade till den nya tjänsten. Du har också rätt att kräva att den som registerför raderar uppgifter om dig.

””
Annons

Kan bli dyrt

Företag, organisationer och myndigheter blir i och med GDPR skyldiga att föra en förteckning över vilka typer av uppgifter de behandlar, varför de gör det och enligt vilka rutiner. Om förordningen inte efterlevs kan man få dryga böter.

I vissa fall blir det nödvändigt att utse ett dataskyddsombud. För större resursstarka verksamheter behöver inte omställningen vara problematisk, värre är det för de små företagen.

””

Oro hos polisen

Även polisen uttrycker oro över att konsekvenserna av lagen inte är fullt överblickbara.

””

Polisens farhågor är att kriminella ska begå brott och sedan begära att få uppgifter raderade som kan knyta dem till gärningen.

””

Anders Ahlqvist har internt vänt sig till polisens rättsavdelning för svar.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons