Annons

Nya lagar att ha koll på 2018

Nästa år skärps reglerna för hur man får bete sig på nätet och på sociala medier. Det blir bland annat lättare att straffa spridning av kränkande bilder. Vid årsskiftet träder en rad nya lagar och förordningar i kraft. Bland annat införs ett nytt brott, olaga integritetsintrång.(TT)
Publicerad 28 december 2017

Vid årsskiftet träder en rad nya lagar och förordningar i kraft. Bland annat införs ett nytt brott, olaga integritetsintrång.

Det innebär att det blir straffbart att sprida integritetskänsliga bilder och uppgifter, som nakenbilder och så kallad hämndporr. Sådant beteende har hittills varit svårt att komma åt enbart genom den nuvarande lagen mot förtal.

Annons

Straffet för olaga integritetsintrång kan bli allt från böter till fyra års fängelse, i de värsta fallen.

Störande kontakter

Förutom samlagsfilmer kan man också komma att straffas om man sprider uppgifter om någons hälsotillstånd, om att någon utsatts för ett allvarligt brott eller om man sprider bilder på någon i en mycket utsatt situation, till exempel från en olycksplats.

Det ska även bli straffbart att hota med att sprida sådana bilder, men en sådan lagändring träder i kraft först 2019.

Sajterna blir nästa år skyldiga att ta bort meddelanden som uppenbart utgör olaga hot eller olaga integritetsintrång.

Brottet ofredande utvidgas till att omfatta upprepade och oönskade kontakter via till exempel telefon, e-post och sms. Domstolen ska bland annat ta ställning till antalet störande kontakter, om innehållet är kränkande eller hotfullt och vad kontakterna lett till, till exempel störd nattsömn.

Handen på ratten

En som också berör social medier, men som riksdagen ännu ej klubbat, är att unga som fyllt 13 år på egen hand ska kunna ge sitt samtycke till att sociala medier behandlar deras personuppgifter. Den lagen väntas träda i kraft i maj.

En lagändring som är värt att ha särskild koll på är att det från februari blir förbjudet att tala i mobiltelefon utan handsfree när man kör bil.

För den som föredrar att cykla införs en elfordonspremie för bland annat köp av elcyklar från februari. Premien uppgår till 25 procent av inköpspriset, dock högst 10 000 kronor och gäller inte ståcyklar, som exempelvis Segway, eller hoverboard.

Annons

TT

Annons
Annons
Annons
Annons