Annons

Ny ubåt ska utforska havsmiljön

Sveriges första autonoma undervattensfarkost för forskningsbruk har gjort sin jungfrutur. Farkosten gör det möjligt för forskare att studera marina miljöer som tidigare varit otillgängliga, bland annat havsbotten på stora djup och marina miljöer under tjocka istäcken.(TT)
Publicerad 22 augusti 2018

Sveriges första autonoma undervattensfarkost för forskningsbruk har gjort sin jungfrutur.

Farkosten gör det möjligt för forskare att studera marina miljöer som tidigare varit otillgängliga, bland annat havsbotten på stora djup och marina miljöer under tjocka istäcken.

Annons

Farkosten är sju meter lång, obemannad och har en rad sensorer som gör det möjligt att samla in mängder av data. Fartyget kan skickas ut på förprogrammerade uppdrag på upp till 50 mil och kan då skanna av miljön med hjälp av ljudvågor och eko, ta vattenprover och mäta kemi, biologi och fysik i havsdjupen.

"Genom sådana studier kan man följa klimatets utveckling tusentals år tillbaka", säger Anna Wåhlin, professor i oceanografi vid Göteborgs Universitet, i ett pressmeddelande.

Farkosten kallas AUV (Autonomous Underwater Vehicle) och gjorde sin första tur i Gullmarsfjorden vid Kristineberg nära Lysekil.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons