TT-Inrikes

Moderaterna störst i skolvalet

TT-Inrikes Artikeln publicerades

Moderaterna blir största parti och Kristdemokraterna åker ut om Sveriges skolelever får välja. Det är jämt mellan blocken i skolvalet. De rödgröna får 38,3 procent medan Alliansen, utan Kristdemokraterna, får 38,8 procent. Kristdemokraterna får 3,9 procent och klarar därmed inte riksdagsspärren.(TT)

Det är jämt mellan blocken i skolvalet. De rödgröna får 38,3 procent medan Alliansen, utan Kristdemokraterna, får 38,8 procent. Kristdemokraterna får 3,9 procent och klarar därmed inte riksdagsspärren.

Sverigedemokraterna ökar med nästan 3,5 procent och blir tredje största partiet med 15,6 procent. Moderaterna för störst stöd bland Sveriges skolelever med 21,6 procent av rösterna. Socialdemokraterna får nöja sig med att vara näst störst med 19,3 procent. Det avslöjar det preliminära resultatet i årets skolval.

Jämfört med skolvalet 2014 minskar stödet för Socialdemokraterna med nästan sexprocentenheter. Också miljöpartiet går tillbaka med nästan fyra procentenheter och får 10,2 procent.

Annorlunda ser det ut för Vänsterpartiet och Centerpartiet som ökar och får 8,8 respektive 12,1 procent. Liberalerna landar i årets val på 5,0 procent. Feministiskt Initiativ ligger långt under riksdagsspärren med 1,8 % av rösterna. Övriga partier får tillsammans 1,6 procent av rösterna.

354 134 högstadie- och gymnasieelever har deltagit i skolvalet. Hittills har 1 351 skolor rapporterat in godkända resultat och valdeltagandet ligger på 79,6 procent. Skolvalet genomförs på uppdrag av Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor och har hållits på skolor i hela landet sedan 1998.