TT-Inrikes

Meteoritjakt efter jätteeldboll över Lappland

TT-Inrikes Artikeln publicerades

Ett kraftigt lysande eldklot över Lappland, med muller och skallrande fönster som följd, har fått många oroliga att höra av sig till myndigheterna i Finland. Det rör sig om en ovanligt stor meteoroid som kom in i jordens atmosfär.(TT)

Himlafenomet i torsdags syntes även i Sverige och Norge, och många i Norrbottens län blev vittne till det.

– Det börjar växla färg i gult, rött och grönt och himlen lyste upp. Det såg ut som om det brann och det blev större och större. Sedan försvann det bakom horisonten, säger ett ögonvittne till NSD.

Fenomenet var resterna av en komet eller en asteroid som kom in i jordens atmosfär, med ett ovanligt starkt sken. Meteoriterna, kanske upp till tiotals kilo, slog ned på ett område söder och sydost om Enare träsk, enligt FNB.

– Det är väldigt vanligt att vi får in grus i atmosfären men det är ovanligt att det kommer in en så här pass stor sak - den jämförs med den som föll över stadenTjeljabinsk i Ryssland 2013. Dessutom är den förmodligen så stor att det finns små meteoriter som ramlat ned på jorden så man kan hitta spår av den här, säger Maria Sundin, forskare i astrofysik vid Göteborgs universitet.

Att så många filmat och fotograferat meteoren gör att det blir lättare att spåra dess nedslagsvinkel, och många kommer troligen att ge sig ut och leta.

– Så länge ingen blir träffad är det väldigt roligt. Mängder av hus blev sönderslagna i Tjeljabinsk, det blev en rejäl smäll. Sker det på fel ställe kan det gå illa, säger Maria Sundin.