Annons

Larmknappar kan ge falsk säkerhet

Larmfunktionen på den handikapptoalett i Malmö där en kvinna hittades död har brister, anser Neuroförbundets ordförande i Malmö, som själv inspekterat toaletten. Larmknappar ger i många fall en falsk känsla av säkerhet, menar han.(TT)
Publicerad 10 oktober 2016

Kvinnan, som var i 55-årsåldern, hade besökt Neuroförbundets konferens på ett närliggande hotell den 1 oktober. Innan hon skulle åka färdtjänst hem igen tog hon sig till Hansa Citygalleria, där hon hittades död på handikapptoaletten dagen därpå. Vakterna hade missat att kontrollera toaletten före stängning.

När händelsen blev känd gick Kristján Gislason själv till gallerian och undersökte toaletten.

””
Annons

Nådde inte knappen

I det här fallet hade kvinnan ramlat så att hon inte kunde nå knappen. Gislason anser det anmärkningsvärt att larmet bara gick att komma åt via en enda knapp på väggen. Och eftersom toaletten ligger avsides hade det inte hjälpt om larmlampan på utsidan hade blinkat, menar han.

Kristján Gislason ingår i Tillgänglighetsgruppen, som bland annat kontrollerar handikapptoaletter runt om i Malmö. Det bästa är om larmsignalen går direkt till väktare eller en larmcentral, men i många fall leder ett tryck på larmknappen bara till att en lampa blinkar på utsidan, konstaterar han.

Enligt Boverkets allmänna råd och föreskrifter bör handikapptoaletter vara utrustade med larm.

””

Traditionellt larm

Handikapptoaletten på Hansa Citygalleria är byggd i början 1990-talet, berättar Jens Halvarsson, utvecklingsansvarig för gallerian.

””

Han understryker att den rättsmedicinska undersökningen inte är klar och att det är omöjligt att veta vad som hände kvinnan. Gallerian står inför en ombyggnad och den nya handikapptoaletten kommer att vara utrustad med ett larm som går direkt till väktare.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons