TT-Inrikes

Fängslade författaren: Jag hade tappat hoppet

TT-Inrikes Artikeln publicerades

Spanska myndigheter har försatt den svenske författaren Hamza Yalcin på fri fot. - Det känns bra och jag försöker vänja mig vid det nya läget just nu, säger han i telefon till TT.(TT)

Frisläppandet sker i väntan på att frågan om huruvida Yalcin ska utlämnas till Turkiet eller inte har behandlats färdigt. Därför tvingas han stanna i Spanien en tid till.

Hamza Yalcin beskriver tiden i häktet som hemsk.

– Jag hade tappat hoppet att bli fri. Fast konsulatet sade att jag kunde bli fri om två veckor så trodde jag det inte. Läget var mycket skarpt och jag kände inte mycket hopp, säger han.

59-årige Yalcin, som är både svensk och turkisk medborgare, har suttit frihetsberövad i Spanien sedan början av augusti efter att en internationell arresteringsorder utfärdats av Turkiet.

Erdogan förolämpad

Yalcin har av den turkiska regeringen anklagats för terroristkopplingar och för att ha spridit propaganda via nätet under olika pseudonymer. Han anses också ha förolämpat president Recep Tayyip Erdogan i en tidskrift.

TT: Hur ser du på Turkiets anklagelser?

– Turkiet gör liknande saker hela tiden, och det blir värre och värre. Erdogan har all makt. De har planerat att eliminera mig, och det fanns en stor risk. Jag var mycket orolig.

– Men jag är mycket besviken på Spanien. Varför gjorde de så här? frågar han sig.

Sveriges utrikesminister Margot Wallström (S) har tidigare beskrivit Turkiets agerande i Yalcins fall som "oacceptabelt". Hon har tillsammans med Tysklands utrikesminister Sigmar Gabriel tagit upp saken med Ankara.

Även en tysk-kurdisk författare, Dogan Akhanli, greps i år Spanien på order av Turkiet. Han släpptes i slutet av augusti på villkor att han stannade kvar i Spanien.

Åker till Spanien

Hamza Yalcins fru, Seda Sanlier, berättar för TT att hon nu ska åka ned till Spanien.

– Vi ser det här som ett jättestort steg, säger hon och betonar att allt inte är klart ännu.

Hon är tacksam över det stöd hon fått under den tid Yalcin suttit frihetsberövad.

– UD hjälpte oss mycket den sista tiden. Bland annat skickade Wallström ett brev till Interpol. Och de spanska myndigheterna har kontaktats, säger Sanlier.