TT-Inrikes

Ge inte upp om skolan struntar i mobbningen

TT-Inrikes Artikeln publicerades

Prata om mobbningen med en vuxen - som i första hand ska vända sig till lärarna om ett barn utsätts. Antimobbningsorganisationen Friends tipsar om lösningar på kränkande behandling. - Kom ihåg att du som utsätts inte har gjort fel.(TT)

– Kom ihåg att du som utsätts inte har gjort fel. Du kan förändra dig hur mycket som helst utan att mobbningen upphör, det är den som utsätter som ska ändra sitt beteende, säger Anna-Carin Wettefors, utbildare på Friends.

Vänd dig till en vuxen som du har förtroende för.

– Det kan vara en vuxen hemma, en handbollstränare, din moster eller granne. Det är vuxnas ansvar att stoppa mobbning, och därför behöver varje barn ha minst en vuxen med sig, säger hon.

När ett barn berättar för en vuxen att den är utsatt är det viktigt att lyssna och vara ödmjuk, säger Wettefors.

– Det är viktigt att inte överföra sina egna känslor på barnet. Och att också säga tack för att du berättar.

Nästa steg är att kontakta lärarna. Om problemet inte tas på allvar rekommenderar Friends att vända sig till rektorn, därefter huvudmannen och slutligen organisationen Barn- och elevombudet eller Diskrimineringsombudsmannen.

– För vidare det barnet berättar, och fråga vad de tänker göra åt det och hur ni kan samarbeta för att lösa problemet, säger Wettefors.