TT-Inrikes

Färre björnar får skjutas i år

TT-Inrikes Artikeln publicerades

Efter lång tids ökning minskar nu den svenska björnstammen, något som också avspeglas i årets licensjakt. 226 björnar får skjutas - det lägsta antalet sedan 2007. Det är länsstyrelserna i de sju län där björn får jagas som fattar beslut om kvoterna.(TT)

Det är länsstyrelserna i de sju län där björn får jagas som fattar beslut om kvoterna. Störst minskning sker i Norrbotten där årets antal på 35 björnar innebär en halvering jämfört med förra året.

– Vi har haft en väldigt kraftig avskjutning de sista åren och allt tyder på att björnstammen har minskat betydligt, säger Lena Bondestad, biolog på länsstyrelsen i Norrbotten.

Jägareförbundet i Norrbotten har överklagat beslutet, och enligt Lena Bondestad trycker också renägarna på för en ökad jakt.

– Problemet vi har med björn här uppe är att de tar ganska mycket renkalv. Det är därför vi har haft en ganska stor avskjutning, säger hon.

På 70-talet fanns bara knappt 500 björnar i Sverige. Sedan dess har antalet ökat kraftigt och nådde en topp på drygt 3 000 björnar 2008 - för att sedan minska med ungefär hundra djur om året.

– Nationellt har björnstammen inget problem, även om det har varit en svag minskning så är det fortfarande en stark stam, säger Martin Johansson, vilthandläggare på Naturvårdsverket.

Sammanlagt har Naturvårdsverket fått in sju överklaganden från framför allt jägarföreningar, men också biodlare och markägare, som tycker att fler björnar ska få skjutas.