Annons

Dålig kunskap kring humrars lidande

Först kyler vi ner dem kraftigt, sedan kastas de levande i kokande vatten. Trots omfattande lagar för hur djur ska behandlas finns det inga regler kring humrar och andra skaldjur. Hur behandlar vi egentligen hummern innan den läggs på tallriken?(TT)
Publicerad 20 januari 2018
””

I förra veckan kom nyheten att Schweiz skärper reglerna för hantering av levande hummer och andra kräftdjur. De får inte transporteras i is eller isvatten, och måste bedövas innan de kokas.

I Sverige, med ett betydligt större skaldjursfiske, har Jordbruksverket inte utfärdat några särskilda regler till skydd för dessa djur. Kunskapen om skaldjur anses vara för dålig. Det är bara djurskyddslagens allmänna bestämmelser som gäller.

Annons

Men är det tillräckligt?

””
””

Bundna klor

Det finns två frågor: Hur förvarar och fraktar man hummer? Och det viktigaste, hur kokar man den?

””

Däremot hålls de stora klorna stängda av gummiband, i vissa fall under lång tid medan djuret förvaras i en sump.

””

Huvudet före

Så småningom ska hummern kokas, så smärtfritt som möjligt. En enkel metod är att lägga djuren med huvudet före i stormkokande vatten, ett i taget.

””

Bedövningen kan göras med ett raskt knivstick genom djurets hjärna. Om man klarar det. Risken är att man i värsta fall vållar onödigt lidande.

El inte självklart

I Schweiz framhålls bedövning med elektricitet som ett alternativ.

””

Han tycker att det borde tas fram rekommendationer, även om de inte blir tvingande regler.

””
Annons

Jordbruksverket vill inte kommentera Sjöquists förslag.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons