TT-Inrikes

Varning för hårda vindar

TT-Inrikes Artikeln publicerades

Det blir ett blåsigt avslut på helgen och en ännu blåsigare inledning på den kommande veckan. - Vinden tilltar från i natt och framför allt under måndagsdygnet blir det blåsigt. På många håll blir det friska till hårda vindbyar, säger meteorolog Lovisa Andersson vid SMHI.(TT)

Det blir ett blåsigt avslut på helgen och en ännu blåsigare inledning på den kommande veckan.

– Vinden tilltar från i natt och framför allt under måndagsdygnet blir det blåsigt. På många håll blir det friska till hårda vindbyar, säger meteorolog Lovisa Andersson vid SMHI.

SMHI har gått ut med klass 1-varningar för hela fjällkedjan och längs alla kuster. Från söndagseftermiddagen väntas sydvinden tillta i Jämtlandsfjällen, och i södra Jämtlandsfjällen väntas det blåsa 15-20 sekundmeter. På måndagen har vinden tilltagit och det kan blåsa upp till 23 sekundmeter på kalfjällen i hela fjällkedjan.

Klass 1-varningar är också utfärdade för alla svenska farvatten, från Bottenviken till Skagerack, där det från i eftermiddag respektive i natt väntas kuling.

Från måndag kväll blir det dessutom snöfall i stora delar av landet och framför allt i södra och mellersta delen. Blåsten och snön gör att det kan bli besvärligt väglag under tisdagsdygnet.